Translate

Tuesday, February 12, 2008

ENUM - pasi pentru convergenta comunicatiilor.

Lumea viseaza la asta. Si iata ca usor usor se fac pasi pentru integrarea si convergenta tutur canalelor de comunicare. Un proiect pilot care este in teste si in Romania, promite ceea ce se doreste de mult in lumea telecomunicatiilor- unificarea canalelor intr-un centru unic al resurselor de comunicatii.

Ce este ENUM? ENUM este numele dat unui protocol care realizează legătura între telefonia clasică şi Internet, în conformitate cu standardul ITU E.164. ENUM defineşte modul în care un număr de telefon este convertit într-un domeniu Internet, care permite apoi identificarea diferitelor servicii de comunicaţii asociate cu acel număr de telefon.
Sistemul ENUM va contribui substanţial la integrarea serviciilor Internet cu tehnicile clasice de telecomunicaţii (TDM/IP, SMS, Instant-Messaging, E-mail, Web).

Care sunt beneficiile abonaţilor (clienţilor)?Sistemul ENUM permite folosirea numărului de telefon ca unic identificator pentru o multitudine de servicii de telecomunicaţii de care beneficiază un abonat (client), oferind facilităţi prin care abonatul poate să-şi asocieze serviciile sale cu numărul său de telefon.Unui număr de telefon i se pot asocia următoarele resurse de comunicaţii:- Alte numere de telefon ale abonatului;- Număr de telefon mobil;- Număr de fax;- Adresă SIP, H323 pentru comunicaţii multimedia, voce peste IP, teleconferinţă;- Adresă de email;- Identificator de acces la un canal de tip „chat” (#ICQ, #Yahoo);- Adresă pagină de WEB;- Cheia PGP pentru email securizat.Utilizatorii unei reţele de comunicaţii introduc pe PDA, LAPTOP sau calculator numărul de telefon al persoanei cu care doresc să comunice şi în mod automat sistemul software, interogând sistemul DNS, va obţine toate posibilităţile de a comunica cu persoana respectivă, putând apoi selecta mijlocul de comunicaţie dorit, eventual se poate selecta soluţia optimă (cu costul cel mai mic).Sistemul software va permite apelarea oricărui serviciu de comunicaţie cunoscând doar numărul de telefon al destinatarului, ca de exemplu:- Se vor putea transmite mesaje email cunoscând doar numărul de telefon;- Se va putea accesa pagina web a unei persoane cunoscând doar numărul său de telefon;- Se va putea comunica cu o persoană prin „chat”, cunoscând doar numârul său de telefon;- Se va putea transmite un fax unei persoane cunoscând doar numărul său de telefon.Sistemul ENUM constituie de fapt o carte de telefon accesată automat de pe sistemele de calcul, LAPTOP-uri sau PDA şi care are informaţii de adresare pentru toate tipurile de comunicaţii electronice folosite în prezent la scară mondială.Un alt avantaj al sistemului ENUM constă în furnizarea accesului la o bază de date globală, facilitând portabilitatea numerelor de telefon. Un număr de telefon portabil permite unui abonat să-şi păstreze numărul de telefon atunci când se mută în altă localitate sau când se mută de la un operator la un alt operator de comunicaţii. Baza de date ENUM permite stocarea de informaţii privind numărul de rutare şi numărul de identificare al transportatorului de voce.Sistemul ENUM va contribui substanţial la integrarea serviciilor Internet cu tehnicile clasice de telecomunicaţii (TDM/IP, SMS, Instant-Messaging, E-mail, Web).

Sistemul ENUM constă dintr-un pachet de programe pentru administrarea bazei de date DNS şi un program de tip “client”. Interogarea sistemului DNS se face prin programul de tip “client” ce trebuie să fie disponibil pe fiecare sistem de calcul prin care utilizatorul are acces la resursele de comunicaţii.

O serie de ţări, ca de exemplu SUA, Canada, Japonia, Anglia, Germania, Ungaria, Polonia, Olanda, Austria, Suedia, Brazilia, Slovacia, au implementat un set de servicii ENUM, aflându-se în prezent în faza de test. Dintre aceste, în stadiu avansat de experimentare se află: Austria, Olanda, Germania, Suedia, Anglia, Slovacia.
Mai multe la http://www.enum.ro/despre_enum.htm?

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...