Pasi spre digitalizare. Din 2018, polonezii vor putea să își folosească telefonul mobil în locul cărții de identitate

Azi, in Romania, stam la coada pentru orice hartie sau bucata de plastic. In mod normal nici buletinul, nici carnetul de conducere, nici pasaportul nu ar mai trebui folosite in format fizic in urmatorii ani. 
Practic suportul fizic prin care ne dovedeam identitatea in fata autoritatilor e unul invechit bazat pe o tehnologie veche de 50 de ani. Documentul fizic consuma timp si bani multi pentru producere si eliberare, se putea pierde, falsifica usor si nici macar nu mai era un document actualizat. Acum ar trebui sa avem cu noi o identintate digitala actuala nu un document cu noi cu o poza de acum 5-7 ani, timp in care s-au intamplat multe schimbari, inclusiv ale fizionomiei?
De ce trebuie sa stau la o coada sa-mi eliberez un permis de conducere ( o bucata de plastic) sa fac un control medical la 5 ani? ( care oricum n-are nicio valabilitate daca eu patesc ceva dupa ce primesc permisul). 
Acum totul se poate face si verifica de autoritati live, dintr-o baza de date in cloud, iar controlul medical poate lua in considerare ultimele mele date actualizate din dosarul de la clinica medicala la care am fost tocmai ieri.  Politia si oricare alte autoritati au acces la poza, la datele mele medicale, la adresa , la calificarile si skills-urile mele de a conduce, la history-ul meu de sofer, calator, votant, cotizant la fisc si chiar la info despre job si venituri.
 Polonezii au pus la cale o aplicație prin care cetățenii vor putea folosi telefonul mobil în locul cărții de identitate.   Documentul în sine nu va fi conținut în telefon, ci stocat în cloud și va putea fi accesat grație unui cod unic primit prin SMS, la fel cum se procedează deja pentru activarea serviciilor bancare. Cartea de identitate va fi doar primul document utilizabil în această manieră. Permisul de conducere a vehiculelor, certificatul de înmatriculare, carnetul de student și adeverința ce atestă proveniența unei persoane dintr-o anumita categorie vor deveni și ele disponibile prin aceeași procedura.

Comments

Popular posts from this blog

Kilo, Mega, Giga, Tera, Peta, Exa, Yetta...si viata eterna...

Nume de retele wireless haioase...Publicitatea la indemana tuturor.

Sonerii Gratuite- Free Ringtones, Free Screensavers, Free Wallpapers, Advertised - Free Mobile Games, Aplicatii, Jocuri Free