Translate

Tuesday, December 05, 2006

Ai mobil cu camera? Yahoo si Reuters investesc in citizen journalism

Yahoo! si Reuters vor introduce un nou serviciu care va gazdui fotografii si clipuri video capturate de catre public, dorind sa transforme in jurnalisti de ocazie milioanele de oameni ce detin camere digitale sau telefoane mobile cu camera.
Incepand cu 5 decembrie, continutul trimis de catre public va fi afisat pe site-urile Reuters.com si Yahoo! News, cel mai popular site de stiri din Statele Unite.
Pe piata exista o cerere perpetua pentru imagini interesante fiind intotdeauna nevoie de continut potrivit pentru stiri de la contribuitori part-time, cunoscuti sub numele de "stringer".
Proiectul face parte dintr-o miscare mai ampla, denumita "jurnalism cetatenesc" (citizen journalism) - o miscare initiata de fenomenul blogurilor (jurnalele personale online), site-uri de stiri locale si globale, precum CNN si BBC, pentru a vedea daca cititorii pot deveni reporteri.
Reuters deja a investit in Pluck - companie care distribuie continut din blog-uri, ziare si alte surse media traditionale. Yahoo! are de asemenea planuri mari pentru serviciul You Witness News. Continutul receptionat va aparea si in sectiunile de sport si divertisment ale site-ului Yahoo!, iar pe termen lung se gandesc la extinderea serviciului pentru stiri locale.
CNN, postul de televiziune detinut de Time Warner, a introdus in august o sectiune asemanatoare pentru continut trimis de utilizatori: I-Reports.
Utilizatorii vor putea trimite fotografii si clipuri video capturate in sectiunea You Witness News a site-ului Yahoo!. Editorii de la Reuters si Yahoo! vor filtra continutul trimis de utilizatori si vor alege imagini relevante pentru articole, la fel cum sunt triate si imaginile profesionistilor.
Reporterii de ocazie nu vor fi recompensati pentru imaginile ce apar pe site-urile Yahoo! si Reuters, singura exceptie fiind facuta in cazul continutului care va fi distribuit si clientilor Reuters. Chris Ahearn a declarat ca inca nu stie cum vor fi structurate aceste plati. Suma va fi relativ mica, insa Reuters probabil va oferi mai multi bani celor care ofera exclusivitati . In prezent Yahoo! si Reuters nu au nicio intelegere financiara, dar daca Reuters va crea un serviciu separat de stiri, agentia va fi nevoita sa imparta veniturile cu Yahoo!.

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...