Translate

Friday, January 12, 2007

Am primit pe mail un scenarriu BBC


Ne aflam in anul 2025. Telefonul mobil este, acum, mai mult decit un aparat care asigura comunicarea. Este numit, in continuare, „mobil“ dintr-un obicei, insa el este agenda, un instrument media pentru distractie, permite efectuarea de plati, este un centru de securitate si multe altele. Scenariul ii apartine lui William Webb, doctor in telecomunicatii, citat de varianta electronica a BBC.

Intr-o zi tipica, afirma acesta, mobilul va incepe sa lucreze inainte ca utilizatorul sa se trezeasca. Pentru ca stie programul de calatorie al acestuia, poate verifica problemele care pot aparea pe traseu, fie pe sosea sau pe calea ferata, si poate ajusta ora la care trebuie trezit utilizatorul pentru a-i prezenta cea mai buna ruta pentru calatoria respectiva.

Poate controla locuinta, reprogramind sistemul de incalzire centralizata in cazul in care este nevoie de o trezire inaintea orei programate, si poate trimite alerte daca sistemul de securitate a locuintei este declansat.

Reprezinta sistemul de plata al stapinului sau - apropiind telefonul de un senzor al unei bariere, se poate plati automat pentru biletul de parcare sau se pot cumpara obiecte din magazine.

Distractie si secretariat

Telefonul reprezinta si un adevarat templu al clipelor placute care trebuie petrecute departe de locuinta. Pe linga stocarea fisierelor audio sau video, asa cum se intimpla deja in ziua de azi cu anumite telefoane, va lucra cu sistemul electronic de acasa, identificind muzica sau filmele care ar putea interesa utilizatorul si descarcindu-le pentru ca acestea sa poata fi accesate in mijloacele de transport sau in alte momente libere din programul zilei.

De asemenea, va decide in mod inteligent ce trebuie sa faca in cazul apelurilor sau mesajelor care sosesc. Pentru ca detine programul zilnic, va sti sa redirectioneze apelurile catre mesageria vocala cind persoana care-l foloseste se afla intr-o intilnire, mentionind, poate, un text sumar legat de cel care a efectuat apelul si de tipul acestuia.

Dietetician si ghid

Intelegind aproape toate aspectele vietii utilizatorului sau, telefonul poate oferi multe servicii noi, care acum par din scenarii SF.

Spre exemplu, poate planifica o cina sanatoasa, pe baza preferintelor stocate si a continutului probabil al frigiderului, ceea ce este posibil prin accesarea chitantei saptaminale de la magazinul alimentar si eliminarea produselor folosite deja in cursul saptaminii sau care sint expirate.

Mobilul poate oferi, de asemenea, indrumari pentru gasirea unei adrese, ofera alerte despre prietenii aflati in vecinatate sau poate actualiza harta familiei, prin care fiecare membru al acesteia stie permanent unde se afla ceilalti.

A parasi locuinta fara telefonul mobil va deveni ca si cum persoana respectiva ar pleca fara portofel, chei, telefon, acte de identitate si playerul audio in acelasi timp - aproape inimaginabil.

Cinci functii in 10 ani
Mobilele vor continua sa creasca in inteligenta, oferind si ecrane sensibile pe baza de atingere cu rezolutii tot mai mari, recunoasterea comenzilor vocale care sa functioneze intr-adevar, o memorie si o capacitate de stocare mult mai mari. Pe aceste mobile vor exista programe inteligente, capabile sa invete despre comportamente, sa prezica nevoi si sa se integreze cu un numar in crestere de baze de date, precum actualizari ale orarelor de la marii operatori de transporturi. Acum 10 ani, mobilul era un aparat folosit strict pentru voce. Astazi citeste si text si este, in plus, aparat foto, player audio si video si agenda.

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...