Translate

Wednesday, January 28, 2009

Mobile marketing si servicii mobile...

In Business Standard si mai apoi prin Financiarul am citit niste articole despre cresterea mobile marketingului. Se spune ca jucatorii de pe piata din Romania estimeaza ca piata de mobile marketing ar putea " exploda '' anul acesta. Estimarile legate doar de mobile marketing contureaza o cifra de aproape doua milioane de euro in 2009. Desi o piata inca nemasurata, se estimeaza ca mobile marketingul reprezinta aproximativ 5% din piata de marketing direct, estimata in 2008 la circa 33-35 milioane de euro deci posibilitatea ca aceasta piata sa se dubleze este una foarte mare. In 2008, cei mai importanti investitori in publicitate pe acest canal au fost companiile din FMCG, auto, retail sau entertainment.

SMS-ul este inca la putere si domina cu peste 50% din cifrele de afaceri. 2009 o sa aduca pe langa SMS, MMS si bluetooth, mobile internet ca mediu de distributie a mesajului de mobile marketing

O campanie de tip SMS push (trimiterea de mesaje SMS catre o baza de clienti sau potentiali clienti), care sa includa inchirierea a 50.000 de numere targetate, poate costa intre 4.000 si 6.000 de euro, in functie de nivelul de targetare, o campanie SMS pull (primirea de SMS de la clienti cu ocazia unor promotii) simpla cu aproximativ 25.000-30.000 de participari - in jur de 5.000 euro, iar o campanie SMS pull, cu website dedicat si cu peste 100.000 de participari, costa aproximativ 100.000 de euro(vezi comentariul pertinent al lui Dan Vartopeanu). Costul variaza in functie de numarul de SMS-uri trimise si poate sa ajunga pana la doi-trei centi per SMS.

Printre avantajele unei campanii de mobile marketing se numara rata mare de interactiune (peste 85% din SMS-uri sunt vizualizate), posibilitatile de targetare avansata sau rezultatele masurabile pentru raspunsuri specifice.

Si ca sa subliniez ca doar imaginatia ii poate opri pe intreprinzatori sa se implice in dezvoltarea unor servicii sau campanii de mobile marketing iata ca firma Show Time production ofera servicii cu preturi intre 580 si 1180 Euro prin care se pot transmite nunti, zile de nastere, inmormantari sau botezuri in direct pe internet si/sau pe telefonul mobil. Nu va dura mult si veti trimite prin MMS sau scurte videouri accesibile pentru mobil, invitatii la nunta la toti cei din agenda telefonului dvs si pe care-i vreti participanti la eveniment .

Si pentru ca aceasta idee sa nu vi se para o "erezie" vin si cu alte amanunte la fel de picante...La nunta preotul v-ar putea citi direct de pe telefon...
Vizitatorii Expozitiei de Biblii de la Centrul Cultural Reduta (de la noi din Romania), au ocazia sa-si incarce pe telefoanele mobile textul Cartii Sfinte, organizatorii punandu-le la dispozitie o aplicatie care le permite acest lucru. " Este vorba despre un program foarte simplu, accesibil pe majoritatea telefoanelor. Doar la unele modele trebuie facute cateva setari speciale. Dureaza doua minute si o puteti avea tot timpul la piept sau in buzunar.

2 comments:

Anonymous said...

Salut Cristi,

suma de 100000 de Euro pentru o campanie integrata sms + internet cu website dedicat a apărut dintr-o eroare. Ea este mult, mult mai mică, mai ales la o campanie cu peste 100000 de participări. Dacă erau peste un milion, începea să se apropie de 100k :)

Iar sms-ul e baza, mult peste 50% din business, MMS şi bluetooth sunt încă "mofturi".

Nu în ultimul rând, eu aş raporta piaţa de mobile marketing la cea de online - 10% din ea nu e rău pentru un concept încă nedigerat complet.

Cool ideea celor de la ShowTime Production, şi noi avem un proiect legat de nunţi, botezuri şi alte aniversări - te ţin la curent când va fi activat.

Antonio Eram said...

din ciclul articole din ciclul : sa scriem despre ceva ce ni se pare cool. cifre ireale, actori sideranti.

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...