Translate

Thursday, February 04, 2010

Periculos ! Angajatorii cauta informatii pe internet referitoare la reputatia candidatilor, inclusiv in Romania

Aproape jumatate din companiile de recrutare din Europa cauta informatii despre candidati pe Google sau pe retele de socializare precum Facebook , Twitter sau MySpace si jumatate dintre acestia sunt respinsi in baza datelor gasite.

"Ne uitam pe retelele de socializare precum Facebook sau LinkedIn numai pentru candidatii care aplica la joburi pentru pozitiile inalte, pentru a afla ce fel de personalitate au, care le sunt hobby-urile si experienta profesionala.

Principalul motiv pentru respingerea candidatilor este "scriere de comentarii nepotrivite de acestia pe internet". Recruiterii au admis ca sunt influentati negativ de pozele sau videoclipurile de pe internet ale celor care aplica pentru un job.

Ideea mi se pare ok din punctul de vedere al recrutarilor pentru ca angajatilor trebuie sa li se faca un profil psihologic adaptat postului vizat. Totusi datorita faptului ca informatiile gasite pot fi neactualizate sau scoase din anumite contexte, impreuna cu subiectivitatea si personalitatea persoanei de HR se poate transforma intr-o mare deformare a realitatii. E posibil sa judeci pe cineva dupa modul cum se comporta in spatiul virtual? Dupa prieteni , dupa pozele video-urile pe comentariile pe care ii sharuieste cu retelele ? Daca ai injurat candva Electrica sau distribuitorul de gaze sau poate te-a necajit Windows-ul mai e posibil sa te angajezi dupa aceea la Electrica , Gaz de France sau la Microsoft?
Avand aceasta informatie nu cumva renunti la a-ti exprima opiniile si convingerile si vei incepe sa te autocenzurezi? Mai poti fi un lider ? Nu se stie niciodata daca injuri un partid si acesta ajunge la putere si distribuie posturile pentru care nu vei mai putea aplica niciodata...E periculos si e bazat pe multa subiectivitate a celor care fac recrutarile...

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...