Ultima ora. Ultimele posturi

Cristi Popescu

Tuesday, January 19, 2021

Batalia 5G pentru datele personale. Robert Spalding ne explica in interviul China vs USA ce se asteapta pt 5G si 5G phones

Toti discutam zilele acestea mai intens despre privacy, despre control si utilizarea datelor personale pentru a oferi servicii si a crea economii digitale. Am vazut recent cum au migrat rapid milioane dintre clientii Whatsapp catre Telegram si Signal . De ce? Pentru ca acestia vor mai multa intimitate si nu vor sa le fie vandute si utilizate datele personale.

De ce este acest razboi si ce legatura are cu 5G? La ce folosesc aceste date personale pe care noi spunem ca nu au valoare si pe care noi nu dam 2 bani?

Cel mai mare pericol al 5G nu este neaparat partea medicala si folosirea unor frecvente radio netestate pentru corpul uman cat plasarea indivizilor in viitor intr-o distopie ca in Minority Report. Societatea informationala a viitorului va sti tot timpul cine esti, unde te afli, va intui rapid ce iti doresti si de ce ai nevoie si mai ales daca esti calificat si ai dreptul la acel ceva. Sistemele vor intui si te vor dirija sa consumi exact ceea ce vor vrea ele sa produca. Nu te vor lasa sa devii un conservator ci iti vor impinge pe gat noi produse si servicii.

Retelele de comunicatii nu mai sunt simple conducte catre platformele software care ofera produse si servicii. Ele pot colecta, analiza si folosi rapid toate informatiile din jur. China are deja un avans in aceasta zona prin avansul tehnologic in zona 5G si in milioanele de camere instalate pe strazi, in restaurante, cinema,  banci, scoli sau malluri. Camerele colecteaza si detin instant Terra de info despre tine pentru ca iti recunosc fatza, te identifica si instant te profileaza. Companiile chinezesti ca Alibaba , Tencent Huawei, Wechat, ZTE iti vor putea oferi pe loc serviciile digitale controlate de statul chinez. Deja pe WeChat poti cauta, cumpara, compara, comanda, trimite si primi aproape orice.

Smartphone-urile ar putea disparea complet in viitorul apropiat (iPhones, Samsung, Motorola si restul de giganti ai productiei ar putea iesi din schema economiei globale) daca aceste camere 5G transmit instant catre platformele software si prin Inteligenta artificiala AI vor oferi serviciile lor. America nu e pregatita si nu-si doreste sa piarda acest teren pe care l-au cucerit cu greu.

De ce dispar?Pentru ca totul va fi implementat in camerele de supraveghere si in milioanele de senzori si colectori de informatie din case sau de pe strazi. Esti pe strada, vrei sa chemi un Uber, doar spui Uber si camera stradala iti identifica fata, asculta ceea ce comanzi, se conecteaza la contul bancar si-ti va trimite masina. Te taxeaza el cand cobori

Urci in autobuz sau metrou? Nu mai e nevoie de bilet. Esti identificat si taxat corespunzator fara sa ai vreun telefon sau vreun portofel la tine. Intri la magazin? Deja la Amazon intri in magizin, iei ce vrei si iesi fara sa scanezi sau sa platesti.

Deja stim ca aceste camere din China iti livreaza amenda acasa daca nu respecti culoare rosie a semaforului.

Au miliarde de senzori si vor sti instant cand ti-e frig, cand ti-e cald, cand ti-e foame, cand ti-e sete, cand ai temperatura, cand faci sport, cand te misti , dormi sau un dormi, esti bine dispus sau esti plictisit. Vor sti daca ai caine sau copil, daca ai voie sa le ai, daca iti place sa citesti sau sa te joci, daca iti place dulce sau sarat, vor sti TOT.

Ti se face foame si vrei ceva de mancare. Doar spui ce vrei si ai comanda livrata cu un curier sau cu drona.

Azi te-ai trezit cu o mica durere in gat sau ai facut pipi mai galben- te trezesti cu medicamentul la usa sau cu o recomandare pe oglinda din baie alaturi de vreme si de sfatul cu ce sa te imbraci.

Mai mult... Te simti rau? Senzorii citesc mesajele corpului, le analizeaza si alerteaza medicul personal care te suna si iti comunica rapid ca vei face un infarct in urmatoarele 10 minute. Deja ai salvarea la usa...

De aceea se chinuie Whatsapp sa adune informatii despre tot ce vorbesti, tot ce cauti pe net, tot ce citesti, ca sa te poata profila si sa-ti ofere apoi prin Facebook reclama targetata pentru produsele si serviciile pe care crezi ca ti le doresti.

Este o lupta pentru nevoile tale de care vor sa profite ei si nu companiile chinezesti.E o lupta pentru putere pentru ca nu vor controla nu doar produsele si serviciile la care ai acces ci si gandurile , intentiile, dorintele, atasamentele politice, crezurile, fricile, cunostintele, trairile , skills-urile, ceea ce iubesti, ceea ce urasti si absolut TOT ceea ce te defineste ca om.

Cu ajutorul profilarii si inteligentei artificiale AI vor putea apoi sa stie ce e mai bine pentru tine si sa-ti impuna un comportament si o viata pe care tu crezi ca ai ales-o singur.

Dar mai bine vedeti ce spune acest domn, ca e mult mai concret, mai aplicat si merita ascultat :)

No comments:

Maiar , o aplicatie romaneasca de achizitie si detinere cryptomonede.

Startup-ul românesc Elrond a lansat aplicația Maiar, o alternativă considerată de ei mai rapida și mai eficientă la aplicațiile de plăți exi...