Translate

Thursday, June 04, 2009

Tehnologiile GPS - avantaje si dezavantaje la implementarea in servciile publice.

Iata ca Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale analizeaza posibilitatea implementarii unui sistem SMS pentru situatii de urgenta.
De asemenea ministerul considera ca este necesara si implementarea unui sistem de prioritizare a apelurilor la serviciul de urgenta 112 in functie de categorie, respectiv clasa de utilizator.

Pe viitor parerea mea e ca aceste activitati ar putea sa se foloseascca si de progresul tehnologiilor noi uzitand softuri care sa permita localizarea prin GPS.

Ca exemplu un software Spy pentru iPhone - program care odata instalat permite monitorizarea mesajelor pe care un utilizatorul le scrie pe telefonul personal - a ajuns la versiunea 3.0 care permite si localizarea prin GPS.

Aceasta implementare ar fi foarte utila autoritatilor in cazul localizarii de urgenta a victimelor dezastrelor si identificarea si localizarea celor care apeleaza serviciile de urgenta. Totusi deschide o cutie a Pandorei in violarea intimitatii indivizilor si trebuie ca societatea civila sa controleze pana la ce limite se poate ajunge.

Potrivit site-ului www.gpsdaily.com, prin folosirea acestei tehnologii revolutionare pentru iPhone-uri, utilizatorii pot urmari prin GPS locatiile in care se afla, de exemplu, copiii sau angajatii in momentul in care efectueaza sau primesc un apel sau un sms. In acest fel , ar fi super usor ca unitatile de interventie sa-si apara la fata locului in timp record, sa localizeze accesele frauduloase, dar accesul la aceste date ar putea sa cada si in mainile cui nu trebuie.

Versiunea 3.0 a softului care adauga localizarea prin GPS, inregistreaza locatiile din 30 in 30 de minute, cu exceptia cazurilor in care telefonul nu are semnal. Locatiile se vor regasi in acelasi cont, alaturi de celelalte informatii – referitoare la apeluri sau mesaje – si pot fi, de asemenea, verificate online prin orice browser sau direct de pe telefon.

Mobile Spy poate functiona chiar si fara stirea utilizatorului de iPhone urmarit. Dupa ce software-ul a fost instalat pe telefon, acesta memoreaza “silentios” textele sms-urilor in intregime si de asemenea numerele de telefon aferente mesajelor.

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...