Translate

Thursday, January 17, 2008

Energie- Ecologie- Mobilitate- Educatie...

Petrom a initiat anul trecutsi probabil continua o campanie pentru reducerea consumului de energie. O idee mareata ca incepe sa preocupe din ce in ce mai mult pe toata lumea mai ales in conditiile cresterii pretului benzinei si a gazelor. Nu stiu daca este doar o justificare subtila a acestei tendinte mondiale, insa incalzirea globala incepe sa afecteze pe toata lumea. Intr-adevar un autobuz transporta acelasi numar de persoane ca si 10 masini pline, dar ocupa doar o treime din sosea si emite doar jumatate din cantitatea de CO2 pe kilometru/pasager. Un incarcator chiar daca nu e conectat la telefon consuma electricitate daca este in priza. Reducand temperatura camerei cu doar un grad poti economisi pana la 5-10% din factura lunara si reduci pana la 300kg de emisii de CO2 pe an/per casa.
Comisia Europeana a incurajat dezvoltarea unei aplicatii pentru telefoanele mobile care permite calcularea productiei de dioxid de carbon a unei persoane. Dupa descarcarea aplicatiei gratuite (disponibila la http://mobgas.jrc.it), utilizatorii isi pot folosi telefonul mobil ca un jurnal ecologic, care inregistreaza, de exemplu, timpul petrecut la volan sau in fata televizorului. Programul calculeaza apoi emisiile poluante determinate de aceste activitati iar daca datele sunt incarcate pe site , utilizatorii isi pot compara rezultatele cu media nationala , respectiv globala. O idee simpla care daca este promovata si gaseste destui adepti poate educa populatia in a gestiona mai corect resursele de energie. Totusi, imi pun niste intrebari.. Oare cata energie s-o fi consumat pentru razboiul din Iraq si Afganistan ? Se pregateste terenul pentru o interventie in Iran…cu cate grade trebuie sa reducem temperatura in case ca sa putem acoperi consumul acestor monstri energofagi?

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...