Translate

Tuesday, August 12, 2008

Carte de telefoane mobile - temporara sau atemporala ?



Orange a lansat, in colaborare cu grupul francez Bic, cunoscut producator de stilouri, brichete si aparate de ras, un telefon mobil pregatit pentru imediata utilizare. Telefonul Bic, pus in vanzare la chioscurile de pe strada, in librarii sau supermarket, are un pret de 49 de euro, o baterie deja incarcata, o cartela SIM inclusa si 60 de minute de convorbire. Fabricat de Alcatel, aparatul ofera numai functiile de baza ale unui telefon mobil. Oferta mi se pare destul de interesanta si are un target precis. In afara de faptul ca e adresata lenesilor care n-au chef sa introduca un sim nou ( foarte ieftin de altfel) intr-un telefon , a fost facuta pentru a vinde un apartament sau o masina fara a fi deranjat pe numarul principal.

Pe de alta parte Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiilor (ANRCTI) tot anunta ca intentioneaza sa lanseze un registru al abonatilor companiilor de telefonie mobila care va contine numerele de telefon si date de identificare ale acestora. Aceasta baza de date va fi asemanatoare cu cea intocmita de Romtelecom pentru abonatii sai de telefonie fixa. Ideea se vehiculeaza de ceva timp insa mai trebuie sa treaca vreo 10 ani pana sa fie pusa in practica avand in vedere cum se misca lucrurile pe la noi.

Apropos de aceste 2 stiri. Oare simurile cumparate cu numar temporar vor fi inscrise in aceasta Carte Mobila de Telefoane? . Normal ca intrebarea pusa este retorica si ironica.

Mai bine ar face ceva pentru a pune in comun si ar reglementa construirea unei baze de date interogabile online in care operatorii sa-si declare numerele scurte ( voce sau sms cu valoare adaugata) , tarifele si companiile care le opereaza pentru ca aceste liste sa fie accesibile pentru utilizatori, ceilalti operatori, dar mai ales pentru content provideri si furnizorii de servicii mobile.

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...