Translate

Friday, July 31, 2009

Superarticol din GO4IT

In revista GO4IT am gasit un superarticol despre functiile mai mult sau mai putin cunoscute ale unui mobil. Mai jos este link-ul la Go4IT unde gasiti articolul integral si ilustrat.

Top 15 funcţii ce au schimbat modul în care foloseşti telefonul

Accelerometrul
Accelerometrul este una dintre cele mai folosite facilităţi “extra” ale telefoanelor mobile. Câtă vreme nu-l dezactivăm intenţionat, el va avea în vedere în permanenţă coordonatele telefonului (pe axele x, y şi z) şi va calcula acceleraţiile determinate de fiecare mişcare. Apoi, în funcţie de aplicaţie, va roti automat ecranul din poziţie orizontală (portrait) pe verticală (landscape), îţi va permite controlul asupra personajului din joc prin înclinarea dispozitivului în direcţia dorită ş.a.m.d. O aplicaţie specială ce are la bază accelerometrul este player-ul audio. În cadrul acestuia, s-a introdus aşa numita funcţie “Shake Control”, prin care treci la următoarea piesă prin simpla scuturare a telefonului.Telefoane cu accelerometru: Samsung Pixon, Nokia 5800, LG Cookie, Sony Ericsson W995. Un joc controlabil cu ajutorul accelerometrului

Busola digitală
Gadgetarii aventurieri, în lipsa unei busole magnetice, se pot bucura de funcţia/aplicaţia “Digital Compass” (busolă digitală) care joacă exact acelaşi rol. De menţionat că orientarea se realizează prin intermediul receptorului GPS, de unde se preiau informaţii legate de coordonatele geografice şi altitudine. Telefoane cu busolă digitală: Apple iPhone 3GS, Samsung Omnia HD, Nokia N97.

Trackpad de navigare optic şi pad haptic
Joystick-ul tradiţional cu navigare în patru direcţii şi buton de confirmare a fost înlocuit, pe telefoanele de ultima generaţie, de trackpad-ul optic.
Telefoane cu trackpad optic: Samsung Omnia, Nokia E72, Sony Ericsson XPERIA X1.
Între tastele de apel se află trackpad-ul optic
Padul haptic este mai limitat decât cel optic, dar mai spectaculos. Poate fi un mini-touchscreen de navigare ce îţi indică diverse acţiuni în funcţie de context (pad direcţional, lansare aplicaţii, control cameră foto etc.) Telefoane cu interfaţă haptică: Samsung U900 Soul, LG KF600 Venus.
Business card scanner Este o aplicaţie mai veche, întâlnită în special la smartphone-urile cu Symbian. Se foloseşte de camera foto pentru a captura imaginea unei cărţi de vizită. Datele de pe cartea de vizită se memorează în telefon, pe câmpurile alocate special (nume, prenume, ocupaţie, e-mail, telefon, adresă etc.). Telefoane cu scanner pentru cărţi de vizită: Nokia E63, Sony Ericsson P1. O aplicaţie similară cu aceasta este “Code Bar Scanner” pentru scanarea codurilor de bare. Sony Ericsson P990 gata să scaneze cardul şi să-ţi ia banii

Comunicare prin NFC/RFID (Nokia 6216)
Tehnologia RFID (identificare prin unde ) În Japonia, poţi plăti cu telefonul la Mac radio de joasă frecvenţă) este implementată de ceva vreme în telefoanele din Japonia. Cu ajutorul ei, utilizatorii pot folosi telefonul pe post de portofel electronic – plătesc cu el în magazine, chiar şi în mijloacele de transport. În Europa, lucrurile se mişcă mai greu. Nokia a anunţat în primăvara acestui an modelul 6216 Classic, dotat cu tehnologie NFC (Near Field Communication). Practic este vorba tot de RFID, doar denumirea diferă. Până vom avea şi infrastructura necesară utilizării a astfel de telefoane, nu ştim cât vom mai aştepta. Antenă radio încorporată (Nokia 5030)
Mai toate telefoanele au radio, dar majoritatea îţi cer să conectezi headset-ul pentru a asculta posturile FM. Ei bine, lucururile sunt pe cale să se schimbe, deoarece au început să apară telefoane cu antenă radio încorporată, iar unul dintre ele este Nokia 5030 XpressMusic.
Nokia 5030, telefon cu antenă radio încorporată

Senzor de proximitate
Este o facilitate mai puţin utilă, dar întâlnită pe multe dintre telefoanele de fiţe (seria Nokia 8xxx, Apple iPhone). Cu ajutorul senzorului de proximitate, poţi da pe silenţios telefonul prin simpla întoarcere a acestuia cu faţa în jos. La fel şi în cazul “ceasului deşteptător”, iar când apropii telefonul de ureche se va răspunde automat, fără ca tu să apeşi vreo tastă.
Nokia 8800 Arte dispune de senzor de proximitate

Interfaţă multitouch
Nu mai are nevoie de nicio prezentare. Practic, succesul iPhone-ului a depins într-o proporţie de 90% de ecranul mare şi cu interfaţă multi-touch. Desigur, a contat şi faptul că display-ul s-a dovedit extrem de uşor de controlat, extrem de responsiv. Interfaţa multi-touch îţi asigură un control total şi plăcut asupra telefonului, fără să mai ai nevoie de tastele fizice. Este adevărat că în cazul redactării de texte, această interfaţă aproape că nu mai contează, iar tastatura virtuală, cel puţin până acum, nu a reuşit să egaleze gradul de precizie şi comoditate oferit de tastatura fizică QWERTY. Telefoane cu ecran multi-touch: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, LG Viewty Smart (cu anumite limitări). Multitouch-ul care a cucerit lumea

Tuner TV integrat
Asiaticii se bucură de o mulţime de terminale cu tuner TV digital integrat. În Europa, standardul DVB-H este încă în faşă, astfel că achiziţionarea unui telefon cu o astfel de dotare reprezintă o alegere deloc inspirată. Un telefon chinezesc cu tuner TV

Control gestual
Sharapova adoră controlul gestual . Controlul gestual este următorul pas după senzorul de proximitate şi pad-ul de navigare/tastele senzitive. Un telefon ce recunoaşte gesturile îţi permite controlul fără să existe un contact fizic. Spre exemplu, în momentul recepţionării unui apel, trecerea mâinii peste ecran pune telefonul pe silenţios. Nu te gândi că asta se va întâmpla peste mulţi ani, există deja astfel de telefoane: Sony Ericsson T707 sau Sony Ericsson W380.

Pedometru, aplicaţii de fitness
Amatorii de mişcare în aer liber pot să-şi vizualizeze performanţele cu ajutorul aplicaţiilor de fitness. Există o mulţime de dispozitive care vin însoţite de astfel de programe. Ele îţi calculează paşii, distanţa parcursă, numărul de calorii arse şi multe altele. Precizia aplicaţiilor depinde de suportul hardware: dacă se bazează pe GPS sunt precise, dacă îţi calculează după anumite norme ar fi bine să nu te bazezi prea tare pe respectivele rezultate.
Exemple: Nokia 5500 Sport (un fel de Adam al telefoanelor cu aplicaţii de fitness), Samsung F110 miCoach, Sony Ericsson W710, iPhone 3GS. Aplicaţii pentru sportivi şi amatorii de jogging

Aplicaţii “Eco”
Ultima tendinţă în domeniul tehnologic este trecerea la etapa în care, după ce aproape am distrus planeta, încercăm să aratăm că ne pasă de ea. În toate domeniile se renunţă la hârburi şi se adoptă noile produse ecologie. Inclusiv pe piaţa de telefoane mobile. Ce înseamnă asta? Materiale reciclabile, non-toxice, consum redus de energie, mai puţine hârtii (manualele vin în format electronic) şi, în curând, încărcător standard care se va potrivi la majoritatea telefoanelor. Asiaticii au mers chiar mai departe şi au lansat telefoane cu panouri solare.
Telefoane Eco: gama Sony Ericsson “GreenHeart” (C901 Greenheart şi Nite), Samsung E200 , Eco, Sony Ericsson C901 "Inimă-verde"

Touch focus
Este o facilitate apărută anul acesta la camerele foto integrate pe telefoanele mobile cu touchscreen. Alegerea zonei de focus se face prin atingerea ecranului cu degetul (sau stylus-ul) în locul dorit. Telefoane cu touch-focus: LG Renoir, Sony Ericsson Satio. Touch Focus

Transmiţător FM
Telefoanele cu transmiţător FM sunt folositoare celor care au pe maşină casetofoane vechi, fără funcţii precum redare MP3 sau măcar CD.
Cuplat la casetofonul din maşină, un telefon cu transmiţător FM va converti semnalul audio într-un semnal radio FM pe care casetofonul îl va recepţiona şi îl va transmite mai departe către boxe. Telefoane cu transmiţător FM: Nokia N79. Nokia N79 dispune de transmiţător FM

TrackID
Este o aplicaţie introdusă de Sony Ericsson pentru a te ajuta să afli rapid cine cântă sau cum se numeşte piesa pe care o asculţi. Aplicaţia înregistrează o porţiune din melodie şi o trimite pe Internet către un server. Acesta compară bucata trimisă de pe telefon cu cele din baza de date existentă şi returnează apoi răspunsul. Telefoanele Walkman dispun de Track ID, dar nu numai. Şi cele mainstream sau high-end din alte serii.

Banc din industrie 2

- Alo!
− Alo, da..
− Bai, tu esti sanatos?
− De ce?
− De ce nu esti la altar? Stau ca proasta in fata bisericii, si tu nici macar nu ai venit inca??
− Aa, nu ai primit SMS-ul de la mine...?

Thursday, July 30, 2009

Rezultate Orange

Din cauza deteriorării condiţiilor economice, Orange România a obţinut in primul semestru al lui 2009 venituri de 531 milioane de euro, în scădere cu 15,4% de la 628 milioane de euro în perioada similară din 2008.

În trimestrul al doilea, încasările Orange România au scăzut cu 16,7%, la 267 milioane euro, de la 321 milioane euro în perioada aprilie-iunie din 2008, de asemenea în contextul crizei economice şi recesiunii

Numărul de clienţi ai Orange România a crescut, până la 30 iunie, cu 2,6% comparativ cu jumătatea a anului trecut, la 10,354 milioane de utilizatori. Faţă de finele primului trimestru al acestui an, baza de clienţi a companiei a avansat cu 236.000 de utilizatori.

Orange România a raportat, pentru primul trimestru al acestui an, venituri de 264 milioane euro.

ARPU a scazut la 9 euro in trimestrul al doilea al lui 2009 faţă de 9.5 euro în primul trimestru al acestui an, respectiv 10.4 euro în perioada aprilie-iunie a lui 2008.

Monday, July 27, 2009

Banc din industrie

-Alo? Nu va suparati, zero sapte patru patru trei unu unu cinci doi opt?
− Da da da nu da nu nu da da nu.

Sentimente.ro- aplicatie de dating romaneasca pentru iPhone

Aplicatia de social networking a portalului de dating Sentimente.ro a fost lansata si pe iPhone . Noua aplicatie preia informatiile din contul de pe site-ul sentimente.ro, in timp real, si ofera posibilitatea posesorilor de telefoane iPhone sa interactioneze cu cei 750.000 de utilizatori ai comunitatii.

Aplicatia a lansat si GPS map, o harta inteligenta, care foloseste tehnologia GPS. Cu ajutorul hartii, numita "Imprejur", utilizatorii pot sa vada, in timp real, ce alti utilizatori se afla in aceeasi zona si pot comunica intre ei folosind mesageria instant.

De asemenea, aplicatia permite selectarea fotografiilor din iPhone, care se pot adauga in profilul de pe sentimente.ro. Cu ajutorul aplicatiei se poate comunica in timp real cu utilizatorii prin mesageria instant se pot gestiona mesajele din propria casuta de e-mail de pe sentimente.ro,se pot selecta utilizatorii conform criteriilor alese in cautarea avansata avand o conexiune permanenta la noutatile legate de profil, prin sistemul de alerte, si modificare instant a statusului, in functie de starea utilizatorului

Friday, July 24, 2009

Peste 5 milioane de telefoane vandute anul trecut in Romania

Piata romaneasca de telefoane mobile este estimata la aproximativ 5 milioane de unitati anul trecut, in crestere cu 10% fata de 2007, conform datelor Germanos, cel mai mare retailer GSM. Rata de penetrare a cartelelor SIM este de aproape 130%, iar in mediul urban cei mai multi utilizatori au cate doua sau chiar trei terminale.

Camerele foto, mp3 playerele au fost inlocuite astfel de telefoanele mobile
Majoritatea telefoanelor sunt entry-level, cu preturi de pana in 300 de lei (70 de euro) si au capabilitatea de a reda fisiere MP3 si o camera foto cu cel putin 0,3 megapixeli (VGA), in timp ce mobilele cu camera de 3,2 megapixeli pornesc de la aproximativ 720 de lei (170 de euro).

Designerii se intrec in imaginatie. Trou Hologram Mobile Phone

Designerul Mac Funamizu a conceput un telefon fara ecran si care se bazeaza exclusiv pe holograme 3D. Pe Trou Hologram Mobile Phone imaginile prind viata cu ajutorul unor proiectoare minuscule aranjate in interiorul aparatului, iar principalul obstacol ce mai trebuie depasit este bateria cu care va functiona telefonul.
Bluetooth-ul nu mai este un aparat util ci un obiect vestimentar sau de imagine care poate fi purtat si de nonconformisti.



Rezultate Vodafone

In perioada 1 aprilie 2009 – 30 iunie 2009, Vodafone Romania a inregistrat: - 9.532.530 de clienti la 30 iunie 2009, corespunzator unei cresteri de 5,2 % a bazei de clienti, de la un an la altul - crestere de 9,4 % a numarului de abonati, de la un an la altul - veniturile din servicii au scazut cu 17,3%, comparativ cu acelasi trimestru, anul trecut

ARPU blended Q2 2009: 8.1 eur vs. 8.0 eur in Q1 2009

ARPU contract Q2 2009: 15.8 eur vs. 16.1 eur in Q1 2009

ARPU prepaid Q2 2009: 2.6 eur vs. 2.6 eur in Q1 2009

Wednesday, July 22, 2009

Telemedicina pe mobil.

Un articol preluat de pe hotnews releva ca telefonul mobil cu camera foto si microscop cu fluorescenta atasat ar putea fi utilizat pe scara larga in tarile mai sarace pentru detectarea unor boli precum malaria sau TBC-ul.
Datorita telefonului, pozele cu mostrele de sange vor putea fi trimise rapid la mare distanta, iar in tarile dezvoltate oamenii vor fi scutiti de un drum la medic pentru analizele de sange, putand sa trimita doar pozele.

Americanii au atasat un microscop cu fluorescenta la un telefon Nokia cu camera de 3,2 MP, iar ansamblul creat poate fotografia mostre de sange si detecta infectii cu malarie si TBC. Pozele mostrelor de sange vor putea fi trimise la specialisti prin telefonul mobil, iar diagnosticul va putea fi stabilit mult mai repede, astfel ca se pot lua masuri in timp mult mai scurt, decat daca pacientul ar fi trebuit sa strabata distante lungi pentru a da de un doctor specialist.

Monday, July 13, 2009

BlackBerry se orienteaza catre residential

RIM cauta sa se extinda dincolo de segmentul de business tintind si piata residential, moment in care smartphone-urile sale vor intra in concurenta cu telefoane precum Nokia N97 sau Apple iPhone

Utilizatorii BlackBerry a celor de la RIM (Research in Motion), vor putea sa descarce muzica de pe internet, datorita unei aplicatii care va ajuta smartphone-ul sa concureze cu soft-urile dezvoltate de Apple si Nokia, scrie Financial Times.
Furnizorul de muzica online britanic 7 Digital va lansa in septembrie un serviciu care va permite utilizatorilor sa cumpere melodii si albume direct de pe telefoanele mobile.

Friday, July 10, 2009

Monday, July 06, 2009

Parteneriat F5 X-Media si ARBOinteractive pentru publicate mobila.

Regiile de publicitate interactiva F5 X-Media si ARBOinteractive au incheiat un parteneriat prin care vor administra in comun spatiile publicitare de pe versiunile de mobil ale siteurilor din portofoliile lor, potrivit unui comunicat de presa. Cele doua regii "isi concentreaza toate serviciile de mobile advertising sub o singura oferta care va cuprinde spatiile publicitare ale tuturor siteurilor mobile detinute de cele doua companii" arata comunicatul.

Parteneriatul intra in vigoare saptamana aceasta. Portofoliul comun al F5 X-Media, regia de publicitate interactiva a F5 Realitatea-Catavencu, si ARBOinteractive, agentie ce face parte din grupul Goldbach Media, numara 11 mobi-site-uri: m.Hi5.com, m.HotNews.ro, Realitatea.mobi, m.Cotidianul.ro, m.Standard.ro, m.Wauwee.com, mobil.Europafm.ro, Meteoromania.ro, Sapteseri.ro, mobil.rfi.ro, mobil.money.ro.

Thursday, July 02, 2009

Evolutii site-uri mobile.

Potrivit mobilestats.ro, serviciu care monitorizează, în prezent, traficul a 17 site-uri mobi, numărul de vizite şi de afişări ale acestora a crescut puternic.

În iunie 2009, site-ul m.hotnews.ro a înregistrat 310.766 de afişări, de aproape şase ori mai multe decât în perioada similară a lui 2008. Realitatea.mobi a reuşit să îşi majoreze de 800 de ori numărul de pagini vizualizate faţă de luna iunie a anului trecut, iar numărul de afişări înregistrate de m.standard.ro a crescut de circa patru ori.

Cel mai accesat site adaptat telefonului mobil este sharemobile.ro, un site de redistribuire de conţinut, care a obţinut în iunie opt milioane de afişări, la mare distanţă de următorul clasat, m.hotnews.ro. Vin tare din urma site-ul de mobil Antena 3 dar si Libertatea pe mobil care a stabilit si un nourecord: 48700 vizualizari in numai 7 zile.

Potrivit mobilestats.ro, mobi site-urile sunt accesate, cu precădere, dimineaţa, în intervalul orar 8.00-9.00, dar şi seara.
Ceea ce mi s-a parut superinteresant de vazut este harta luata de la Google Map si toate telefoanele, tarile si providerii de internet aplicate pe ea in timp real. Puteti vedea la http://mobilestats.ro/pages/live.aspx

Telefonul mobil - unealta pentru cei cu deficiente. In Japonia

Telefonul mobil ar putea fi folosit, in curand, drept unealta de ajutor pentru persoanele cu handicap, in special pentru copiii care se afla in aceasta situatie. Softbank, un operator de telecomunicatii japonez, a lansat un vast program de cercetare impreuna cu Universitatea din Tokyo pentru a face din telefonul mobil un asistent pentru scolarii care sufera de deficiente mentale.
Softbank a aratat ca un copil care scrie greu de mana kanji (ideogramele japoneze), insa care le poate recunoaste, poate sa utilizeze telefonul mobil pentru a-si lua notite in clasa. Un altul, care are dificultati sa se exprime oral, ar putea utiliza mobilul pentru a le prezenta interlocutorilor imagini si fotografii cu informatia pe care vrea sa o transmita.

Introducing GPT-4o

Cu lansarea lui Chat GPT-4o  OpenAI aduce o serie de îmbunătățiri semnificative în experiența conversațiilor cu inteligența artificială. Ace...