Desi subiectul cu platile pe mobil e poate unul deja foarte-foarte vechi, totusi marea masa de utilizatori inca nu foloseste mobilul ca tool de plata pentru produse si servicii in mod curent.
Industria telecom promitea in fiecare an explozia platilor pe mobil si folosirea fulminanta a mobilului pentru aceste transferuri si plata, incercand tot felul de metode SMS pay, Voce, NFC, QR codes, USSD, S-a incerat in toate felurile si penetrarea pietei bancare din toate pozitiile insa se pare ca pana acum, nu a prins atat de tare pe cat industria telecom si-ar fi dorit.
Pentru ca toti jucatorii au crezut ca e simplu, ca au revelatii si solutii perfecte numai de ei stiute si au imaginat sisteme proprii prin care sa detina controlul acestor plati.
Incepuse ING si BRD prin 2000, au incercat chiar si in Romania acum ceva ani (2009) cei de la Good Bee cu sistemul lor prin USSD si cont bancar care a dat faliment, au incercat iar prin 2008 cei de la ING impreuna cu Mastercard, au incercat cei cu solutii QR codes - SQR impreuna cu Garanti Bank https://www.seqr.com/ro/, s-a incercat metoda de plata pe baza de Data Over Voice (vezi platile de la Metrou prin Orange si Vodafone...)
Pe plan mondial cautarile sunt mult mai vechi incepand inca din zorii internetului si ai telefoniei mobile si foloseau solutii neaparat legate de banci ca cea a francezilor CIC ce credeau in carduri bancare incorporate in cartela SIM .
Nu vreau sa fac analiza esecurilor acestor sisteme de plata, se subintelege ca piata nu era inca pregatita la acea data si sistemele si tehnologiile erau greoaie, complicate, greu de inteles de omul de rand , presupuneau cunostinte tehnice, detinerea unor aparate costisitoare, incredere maxima in siguranta tranzactiilor si contact direct cu bancile.
Se pare totusi ca business-ul o ia intr-o directie buna pentru ca gigantii care controleaza internetul intra pe aceasta felie si simplifica tot procesul atasand banii la serviciile simple de utilizat de marea masa de oameni. Si ma refer la Google Wallet. la Apple Pay si mai curand la Facebook. Marile baze de date cu utlizatori activi si experienta Gigantilor tehnologici , experti in ingineriile sociale, ii vor ajuta sa inteleaga nevoile si sa propage mult mai repede utilizarea acestor servicii financiare.
Eu cred ca acele cooperari dintre companiile telecom si banci se misca mai greu fiindca sunt multe companii fragmentate, multe idei, multe proceduri de urmat, viziuni legislatie interpretata diferit, multe interese si orgolii destul greu de stapanit si atributii de impartit. Si dau exemplu Mpesa al Vodafone sau viitorele solutii de plati Orange Money care sunt sigur ca vor avea succes (vor avea piata) insa nu unul comparabil cu cel al solutiilor oferite de Facebook sau Google . Solutiile lor sunt solutii super simple si standardizate la nivel global.
Intrarea gigantilor internetului nu inseamna deocamdata sfarsitul cardurilor si al ATM-urilor ci e o noua etapa in dezvoltarea serviciilor de telefonie si banking. Eu n-as lucra cu solutii de plata proprii pentru fiecare banca si companie telecom in parte ci as fi incercat o alianta intre toate companiile telecom dintr-o piata si un jucator major in domeniul financiar( Visa,Mastercard, PayPal, etc). Pentru ca fragmentarea solutiilor nu duce decat la nefolosirea acestora in timp si caderea lor in uitare. Si bineinteles la impingerea pietei catre solutiile Google, Facebook, Apple , Samsung...
Simplitatea, anvergura uriasa si feedback-ul permanent primit prin spionarea comportamentului consumatorilor de servicii sociale va hotari succesul acestor servicii.
De exemplu utilizatorii Facebook le vor putea trimite bani prietenilor prin intermediul aplicatiei de chat Messenger, ( disponibil pentru inceput doar in SUA) . Compania spune ca datele financiare ale userilor sunt criptate si adauga ca acestia pot alege pentru siguranta si un cod PIN cand vor sa trimita bani.
Practic utilizatorii isi pot "lega" detaliile card-ului de contul din aplicatia de chat Messenger si pot sa trimita bani prietenilor direct din "fereastra" de chat.
Asteptam curand ca banii fizici sa dispara si sa folosim cat mai curand solutii simple, sigure si adoptate de cat mai multa lume pe glob. Mai mult, vor dori ca monedele tarilor sa dispara si sa le inlocuim cu banii virtuali si cryptocurrency.
No comments:
Post a Comment