Translate

Friday, October 20, 2006

Telefonia mobila prin internet UMA

Operatorul suedez de telecomunicatii TeliaSonera a lansat in premiera mondiala, la Copenhaga, tehnologia UMA (Unlicensed Mobile Access), care combina telefonia mobila si accesul la internet intr-un singur aparat.
Noua solutie de telecomunicatii, botezata "Home Free", va permite utilizatorilor, începând din luna noiembrie a acestui an, transferul automat de voce si date de la o retea de telefonie mobila GSM spre o retea de internet fara fir de genul Bluetooth sau Wi-Fi.
TeliaSonera a apreciat ca aceasta convergenta a serviciilor de comunicatii mobile si fixe va permite utilizatorului sa se foloseasca, la domiciliu, de telefonul sau mobil la fel ca de un telefon prin internet (VoIP), iar în exterior ca de orice telefon mobil traditional.
Purtatorul de cuvânt de la TeliaSonera a precizat ca într-o prima etapa firma suedeza a decis sa se concentreze pe utilizarea la domiciliu a noii tehnologii, însa în viitor aceasta solutie ar putea fi extinsa si la spatiile Wi-Fi exterioare, de genul aeroport, cafenea sau sala de conferinta.
Pentru a beneficia de noul serviciu care ofera tarife mai mici cu 20 la suta, familiile daneze vor putea renunta la abonamentele de telefonie fixa fara a-si pierde însa numarul. Cu toate acestea, vor avea nevoie sa-si procure telefoane mobile care sunt echipate cu tehnologia UMA. Pana la aceasta ora, grupul sud-coreean Samsung este singura firma care comercializeaza un astfel de telefon, modelul SGH-P200 permitând convergenta între retelele GSM si Wi-Fi.
Tehnologia UMA permite operatorilor de telefonie mobila sa beneficieze de performanta si puterea retelelor IP la costuri scazute, dar si de lansarea unor oferte destinate scaderii dramatice a costului unui serviciu de telefonie în interiorul cladirilor, prin accelerarea substitutiei fix-mobil.

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...