Cu ajutorul unui parteneriat intre Ministerul Afacerilor Externe, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva si Institul multimedia romano-elvetian, pentru prima oară in Romania, utilizatorii de telefoane mobile vor putea să viziteze expozitia "De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie a evolutiei comunicării...si mai mult" Comunicatul de presa anunta ca este prima expozitie de acest fel din Europa desi e o mica/mare eroare pentru ca am scris despre expozitia muzeului Luvru cu ceva timp in urma
Pe site-ul www.multimediahistory.org puteti vizualiza toate panourile, toate ilustratiile, pozele si explicatiile pentru fiecare dintre cele 300 de exponate aduse din toate muzeele din Ardeal si Banat .
Vizitatorul isi va putea folosi telefonul mobil ca să afle mai multe informatii despre fiecare exponat, fiecare vitrină, fiecare temă: audioguide si fisa exponatelor.
De asemenea prin intermediul codului de bare 2D se ofera o interfată usoară pentru mobil si codul de bare va fi utilizat pentru expozitie si pentru toate materialele de suport.
Potrivit organizatorilor, expozitia cuprinde 300 de obiecte din peste 12.000 de ani de istorie umană, obiecte provenite de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Muzeul Banatului din Timisoara, Muzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul National Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie din Sighisoara si Muzeul Unirii din Alba Iulia.
4 comments:
"De la primele scrieri la multimedia": une première ou pas?
Bien sûr, l'utilisation d'un téléphone mobile dans un espace muséographique européen n'est pas en soi une nouveauté.
L'application MuseTrek, mentionnée dans le commentaire précédent, innove par son aspect interactif, devenant un réel dialogue musée/visiteur réel/vistieurs passés. Mais il exige pour l'instant la possession d'un type unique de mobile (l'iPhone) et obligatoirement d'un abonnement aux services d' un prestataire commercial de téléphonie mobile. Comme le mentionne la direction du musée du Louvre, c'est l'un des plus grands outils expérimentaux de communication du musée.
De nombreux autres exemples sont connus, de Lisbonne à Varsovie en passant par Berlin et Rome. Parmi ceux que nous avons utilisés récemment, nous pouvons citer celui du Musée Archéologique National de Zagreb: un simple code unique permet d'accéder via un numéro de téléphone, à l'excellent audioguide complet du musée. Mais ce code est à introduire après avoir "gratté" une carte prépayée (env. 5 EUR).
Au-delà de l'effet "annonce" du sous-titre volontairement provocateur de l'affiche de l'exposition, qui est par essence réductrice, la "première" que nous décrivons est aussi bien technologique que muséographique: c'est la première exposition temporaire entièrement conçue et développée autour du téléphone mobile, alors qu'ailleurs, le téléphone mobile est venu s'adapter à une exposition (permanente ou temporaire) comme l'un de ses outils de visite.
D'une part, grâce à un réseau sans fil interne, l'ensemble des prestations offertes au visiteur via son téléphone mobile sont entièrement gratuites et ne dépendent d'aucun modèle ou marque de téléphone, pour autant que celui-ci soit équipé d'une caméra photo.
D'autre part, toutes les sections et tous les 300 artefacts sont publiés sur le portable, ce qui n'est le cas nulle part ailleurs.
En résumé, c'est dans la combinaison légende de chaque objet / audioguide / interface par code 2D / vidéos gratuites / applications de réalité augmentée et accès gratuit au site internet de l'exposition que réside toute l'innovation du projet, lui conférant le titre de "première".
Le prix extrêmement réduit de l'ensemble des systèmes développés et surtout la gratuité de leur utilisation pour le visiteur offrent enfin une solution de qualité et multilingue pour tout musée de petite et moyenne envergure doté, comme on le sait, d'un budget très restreint.
Notre but, comme hommes et femmes de recherche, n'est pas de revendiquer que nous avons inventé quoi que ce soit. Il est seulement de sensibiliser le public et les autorités culturelles roumains à une nouvelle façon d'entrevoir d'excellent rapport qualité/prix de penser la culture.
Dr Laurent Chrzanovski, archéologue, directeur du projet "de la primele scrieri la multimedia"
O premiera sau nu ?
Utilizarea unui telefon mobil intr-un spatiu muzeografic european nu este o noutate in sine. Aplicatia MuseTrek, mentionata in articol, inoveaza prin aspectul sau interactiv, ea da posibilitatea unui dialog cu vizitatorul, acesta putand lasa comentariul sau in relatie cu acele exponate prevazute in aplicatie. Dar pentru a folosi aceasta aplicatie vizitatorul trebuie sa aibe obligatoriu, un tip unic de telefon mobil, iPhone-ul si un abonament la serviciile unui furnizor de telefonie mobila. Asa cum o mentioneaza conducerea muzeului Luvru, MuseTrek este unul dintre cele mai importante instrumente EXPERIMENTALE de comunicare ale muzeului.
Sunt cunoscute numeroase alte exemple : de la Lisabona la Varsovia, Berlin, Roma. Va dau un exemplu foarte recent, acum doua luni am vizitat Muzeul Arheologic National din Zagreb. Un simplu cod unic permitea accesul, via unui numar de telefon, la un excelent audioguide complet al muzeului. Dar acest cod putea fi obtinut de pe un card pre-paye de 5 EURO.
In concluzie, dincolo de efectul "de comunicare" al sub-titlului - in mod voluntar provocator - al afisului expozitiei, cuvantul "prima" doreste sa anunte atat o noutate tehnologica cat si muzeografica. Si anume, este vorba despre prima expozitie temporara conceputa in INTREGIME de a fi vizitata cu telefonul mobil personal. In alte muzee din Europa, telefonul mobil trebuie sa vina si sa se « adapteze » la o expozitie – permanenta sau temporara - ca unui dintre intrumentele sale de vizitare (Luvru). In expozitia noastra, gratie unei retele internet wireless, totalitatea prestatiilor oferite vizitatorului via telefonul sau mobil sunt in intregime GRATUITE, in plus, ele nu depind de nici un model sau marca de telefon. Singura conditie este ca telefonul sa fie echipat cu o camera foto si sa se poata conecta la Internet. Acest lucru este posibil datorita noului concept pe care il introducem de asemenea in aceasta expozitie, cel al codurilor 2D, decodificate de telefonul mobil prin aplicatii deja existente in noile modele standard.
Pe de alta parte, o alta aplicatie la indemana vizitatorilor permite ca toate sectiunile si toate cele 300 de artefacte sa fie preluate sub forma de imagini, texte, explicatii audio, video, acces gratuit la site-ul internet al expozitiei pe telefonul mobil al vizitatorului – lucru care nu este disponibil nicaieri in muzeele europene pana acum.
In concluzie, combinatia formata din aceste noi concepte propuse (coduri 2D, aplicatii de realitate adaugata) si aceste noi utilizari in muzee, rezida intreaga inovare a proiectului, caruia am indraznit sa ii conferim titlul de « primul ».
Pretul extrem de redus al ansamblului sistemelor dezvoltate si mai ales gratuitatea utilizarii lor de catre vizitator, oferind in final o solutie de calitate si multiligva pentru orice muzeu de anvergura mica sau medie, care – asa cum stim cu totii – are un buget foarte restrans, arata ca SCOPUL nostru nu este cel de a revendica faptul ca am inventat aceste lucruri. El este pur si simplu de a sensibiliza publicul si autoritatile culturale romanesti, la un nou mod si o noua calitate de a receptiona si de a gandi cultura.
Laurent Chrzanovski
Daniela Chrzanovski
Nimeni nu a negat faptul ca straduinta dvs nu este de laudat.Va felicit pentru munca depusa si desi nu am vazut cum functioneaza aplicatia dvs am puterea sa-mi imaginez si sa va multumesc pentru ca ati reusit un asemenea lucru extraordinar in Romania.
Probabil o mica problema de comunicare ne induce in eroare facandu-ne sa intelegem ca ideea in sine e o premiera in piata Europeana. E posbil sa aveti dreptate in felul dvs insa eu subliniam ca ideea de a folosi mobilul pentru o expozitie nu este chiar atat de inovativa ( premiera europeana). De asemenea va contrazic cand spuneti ca (in plus, ele nu depind de nici un model sau marca de telefon . Asa cum ati subliniat si dvs in primul rand mobilul trebuie sa aiba o camera si sa se conecteze la internet (e vorba si de net-ul mobil sau doar de cel wireless pus la dispozitie de dvs in cadrul expozitiei?) ceea ce oricum limiteaza f mult nr modelelor ce pot fi folosite
Proiectul realizat de dvs este un proiect generos si deschide , mai ales aici alte drumuri pentru cei interesati in dezvoltarea acestor aplicatii si digitalizarea multor astfel de proiecte din toate domeniile. Va multumesc si astept sa extindeti proiectul dvs la cat mai multe muzee si expozitii din Romania.
din cate stiu eu muzeul Luvre are (doar de tablouri vorbind...)in jur de 140.000. Expozitia de la Deva este prima din Europa - realizata in intregime pentru a putea fi vizitata cu telefonul mobil.Poate ca nu sunt cel mai in masura sa vorbesc dar, cred (de fapt sunt convins) ca cei de la Luvru nu aveau cum sa creeze asa ceva avand in vedere ca probabil iti ia 2 saptamani sa vizitezi toate cele 6 aripi ale muzeului
Post a Comment