Intr-un articol din Business Magazin
Mihai MUSATOIU incearca sa ne introduca in sfera noilor tehnologii: 4 G
Laptopul ramane conectat la Retea in timp ce masina in care se afla se deplaseaza cu peste 100 km/h. Viteza de navigare online este similara cu cea a conexiunii broadband de acasa. Din laptop iese o antena, nu mai mare de cativa centimetri. Prototipul exista si se numeste „mobile Wi-Max“.
Cei mai pesimisti observatori ai pietei media traditionale anticipeaza un scenariu extrem ce ar putea deveni realitate, spun ei, nu mai tarziu de cativa ani: nimeni nu va mai cumpara ziare pentru ca vom avea cu totii ecranele noastre portabile pe care vom descarca dupa bunul plac stirile si comentariile zilei. Practic, o „hartie“ digitala de ziar ce se umple la apasarea unui buton cu stirile din domeniile preferate ale utilizatorului, oriunde s-ar afla acesta. Deci, inclusiv pe strada, de unde vor fi disparut chioscurile de ziare.
O nota de „gri“ in tot acest scenariu apocaliptic: aceiasi analisti sunt ceva mai optimisti in privinta revistelor, despre care spun ca ar putea trai ceva mai mult. Daca pentru piata media acest scenariu suna a revolutie in toata regula, la fel stau lucrurile si in cazul furnizorilor de tehnologii de comunicatii. Cineva trebuie sa ofere platforma tehnica pentru ca toate acestea sa fie posibile. Mai exact, o tehnologie prin care echipamentele utilizatorilor, indiferent ca este vorba despre PDA-uri, laptop-uri sau „ecrane de citit ziarele“, sa se poata conecta fara fir la Internet, din orice locatie, inclusiv atunci cand utilizatorul se afla in miscare in mare viteza.
Iar pe acest teren se va da batalia finala pentru suprematie in epoca viitoare a comunicatiilor. Numai ca, pentru a ajunge sa domine piata de peste 10-15 ani, marile companii trebuie sa investeasca inca de pe acum masiv in cercetare si sa faca teste peste teste. Intel si Samsung sunt doua dintre companiile care au dezvoltat tehnologii plecand de la standardele „deschise“ ale tehnologiei Wi-Max, cunoscuta in jargonul de specialitate drept „Wi-Fi cu steroizi“.
Asta pentru ca Wi-Max are o arie de acoperire a antenelor mult mai mare fata de cei cativa zeci de metri ai Wi-Fi (tehnologia pe care o puteti gasi acum in hoteluri, aeroporturi sau cafenele), putand ajunge, teoretic, chiar pana la 20-30 de kilometri. In timp ce Intel promoveaza solutia sa de Wi-Max drept tehnologia viitorului, care va aduce Internetul fara fir inclusiv in zonele rurale, coreenii de la Samsung incearca sa impuna pe piata o versiune paralela pe care au numit-o Wi-Bro (Wireless Broadband) sau „mobile Wi-Max“.
La randul lor, cei de la Intel au realizat un modem compatibil cu versiunea fixa a Wi-Max (tehnologie care ofera acces wireless la Internet utilizatorilor de acasa sau de la birou) si lucreaza acum la o versiune duala, fix-mobila, care poarta numele de cod Rosedale2 si care va oferi acces utilizatorilor la Internet chiar si atunci cand acestia se afla in miscare, printr-o tehnologie asemanatoare cu cea pe baza careia functioneaza telefonia mobila (cu trecere dintr-o celula in alta).
De partea cealalta, versiunea mobila a Wi-Max a fost lansata in luna iunie in Coreea, ca serviciu comercial oferit de doi operatori de telecomunicatii din Coreea de Sud, a spus pentru BUSINESS Magazin Hwan Woo Chung, vicepresedinte al Mobile WiMax Group al grupului Samsung. Consumatorii pot avea acces la noul serviciu prin intermediul unui card de acces fabricat de Samsung, cu pretul initial de 300 de dolari.
Insa Woo Chung admite ca in Europa (unde Samsung a facut deja teste in Italia, cu operatorul Telecom Italia) este putin probabil ca tehnologia sa devina disponibila comercial mai devreme de 2008. In schimb, lucrurile sunt ceva mai avansate in SUA. Operatorul Sprint Nextel a anuntat recent ca intentioneaza sa construiasca o retea nationala Wi-Max, prima din SUA, ca parte a strategiei sale de trecere catre comunicatiile din familia „4G“. In acest proiect, Intel si Samsung au fost alese ca parteneri, impreuna cu Motorola, pentru a-i oferi operatorului infrastructura necesara.
Printre planurile Sprint se numara inclusiv producerea unor cipuri speciale, care, odata integrate in laptop-uri si alte echipamente portabile, vor permite receptionarea si transferul datelor oriunde in aria de acoperire a retelei operatorului. Sprint intentioneaza sa investeasca in reteaua sa de tip 4G circa 1 mld. dolari in 2007 si intre 1,5 - 2 mld. dolari in 2008. Conform oficialilor Sprint, anul viitor vor fi lansate cateva proiecte „beta“, adica teste in cateva zone selectate, iar serviciile vor deveni disponibile in 2008, intr-o prima faza pentru circa 100 de milioane de clienti.
De altfel, „Wi-Max mobil“ este vazuta drept un concurent direct al tehnologiilor HSDPA si EV-DO, care sunt deja adoptate de operatorii de telefonie mobila ce folosesc platformele WCDMA, respectiv CDMA2000 (din familia 3G). Acesti operatori investesc masiv in modernizarea retelelor pentru a oferi viteze superioare utilizatorilor care acceseaza Internetul de pe telefonul mobil sau laptop. HSDPA se afla si in planurile de dezvoltare ale Vodafone si Orange Romania, iar o versiune initiala a EV-DO a fost adoptata de cativa ani de operatorul Zapp.
Care poate fi strategia operatorilor care deja au demarat investitiile in solutii avansate de transfer a datelor? Oficialul Samsung spune ca, daca un operator are deja reteaua actualizata cu una din tehnologiile 3,5 G, este probabil ca nu se vor justifica investitiile in Wi-Max mobil. Avand insa in vedere ca atat HSDPA cat si EV-DO sunt dezvoltate in continuare, viitoarele versiuni fiind asteptate in 2007-2008, este posibil ca operatorii care au investit deja in aceste tehnologii sa studieze si alternativa trecerii la Wi-Max.
Aceasta perioada va fi oricum suficienta pentru a afla daca predictiile despre disparitia ziarelor se vor adeveri sau nu. Raspunsul poate sta in cipurile la care lucreaza acum inginerii unor companii ca Intel sau Samsung.
Translate
-
Am gasit un articol interesant care m-a ajutat sa imi fac o imagine asupra a ceea ce e posibil sa se intample in viitor in fluxul informatii...
-
Cu lansarea lui Chat GPT-4o OpenAI aduce o serie de îmbunătățiri semnificative în experiența conversațiilor cu inteligența artificială. Ace...
-
Iata un articol din Evenimentul zile . Mobilul face si transferuri bancare Consuela Stegarescu De pe celular se pot consulta soldurile contu...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Introducing GPT-4o
Cu lansarea lui Chat GPT-4o OpenAI aduce o serie de îmbunătățiri semnificative în experiența conversațiilor cu inteligența artificială. Ace...
No comments:
Post a Comment