Translate

Thursday, December 24, 2009

Wednesday, December 23, 2009

Fennec de la Mozilla Firefox pentru mobile

Versiunea pentru telefoane mobile a browser-ului Mozilla Firefox va fi lansata foarte posibil chiar pana la sfarsitul anului. Browser-ul, cunoscut sub numele de cod Fennec, va fi disponibil intial doar pentru posesorii smartphone-ului Nokia N900, dar va fi apoi extins si pentru alte terminale.

Principalul concurent al Fennec va fi Opera dar si navigatorul Safari al Apple. Reprezentantul Mozilla spune ca utilizatorii de N900 pot sincroniza versiunea de Firefox pentru mobil cu cea de pe computer, deoarace "browser-ul cripteaza informatiile si le retransimite prin "cloud computing" intre PC si telefonul mobil".

Fennec va putea fi descarcat de pe site-ul Mozilla dar va fi prezent si pe Ovi Store al Nokia.

Tuesday, December 22, 2009

Cosmote lanseaza portalul web'n'walk pentru internetul mobil

COSMOTE România lansează “web’n’walk”, un portal mobil complet, cu o selecţie bogată de conţinut şi care oferă access nelimitat la internet pe mobil. “web’n’walk” transferă experienţa utilizării Internetului pe telefonul mobil.

“web’n’walk” funcţionează cu o versiune adaptată a Opera Mini şi este disponibil pe infrastructura existenta GPRS. Utilizatorii trebuie doar să aibă un telefon compatibil şi să işi activeze serviciul. În prezent, serviciul este compatibil cu peste 50 de modele de telefoane din portofoliul COSMOTE.

mai multe detalii pe http://www.webnwalk.ro/

“web’n’walk” este disponibil prin intermediul a doua tipuri de abonament: zilnic şi lunar. Pentru fiecare zi calendaristică de utilizare, clienţii vor plăti 0,49 Euro (fără TVA). Abonamentul lunar costă 2,99 Euro (fără TVA). Ambele opţiuni oferă navigare nelimitată pe telefonul mobil.

„web’n’walk” este primul produs COSMOTE România adaptat din portofoliul T-Mobile şi este rezultatul sinergiilor comerciale existente între Grupul COSMOTE şi Deutsche Telekom. T-Mobile a fost primul operator din Europa care a introdus Internet nelimitat pe telefonul mobil.

Do you poken ? Hai sa schimbam niste contacte...

Cum vom schimba informatiile maine?...Adica astazi ?

Friday, December 18, 2009

Concerte 2010- Bobby McFerin,Elton John, Air, Duke Ellington, AC/DC, Metallica , Chris Rea si Eric Clapton&Steve Winwood

In 2010, Bobby McFerin, Chris Rea, Elton John, Air, Duke Ellington, AC/DC, Metallica si Eric Clapton&Steve Winwood vor concerta la Bucuresti. Ca noutate, biletele pentru show-urile AC/DC si Eric Clapton&Steve Winwood, acestea vor putea fi achizitionate in rate.
Biletele sunt disponibile si in magazinele Germanos si Vodafone.

In 2013 conexiunile mobile se vor dubla

Numarul de utilizatori la internetul mobil ar putea ajunge la 900 milioane in 2013, dublu fata de 2009, ca urmare a cresterii numarului de modele de smartphone-uri si a tendintei de scadere a preturilor acestora.

Thursday, December 17, 2009

Vrei sa vorbesti cu Mos Craciun ? Suna la Orange

Mediafax in parteneriat cu Elicom si Media au lansat , un site de sarbatori in portalul pentru mobil Orange World, continand informatii, topuri si sugestii pentru Craciun si Revelion.

Conform comunicatului Mediafax, site-ul le da clientilor Orange ocazia de a-si personaliza telefonul mobil cu tonuri de apel si de asteptare bazate pe colinde ale unor artisti ca Stefan Banica, Andra si Gheorghe Zamfir.

In plus, utilizatorii au posibilitatea de a alege o felicitare SMS pe care sa o primeasca gratuit pe telefonul mobil si sa o trimita apoi cadou celor dragi.

Din acelasi site, utilizatorii pot afla cum sa creeze diverse ornamente si felicitari personalizate si cum se ureaza "Craciun fericit!" in peste o suta de limbi si dialecte din lume.

Site-ul de sarbatori, disponibil in sectiunea Enjoy din portalul pentru mobil Orange World, mai cuprinde glume si recorduri de Craciun, sugestii de cadouri si de meniuri de sarbatori.

Informatii despre traditiile de sarbatori din Romania si din alte tari, precum si topuri ale celor mai bune filme si carti despre Craciun sunt, de asemenea, incluse in site-ul pentru mobil.

Totodata, incepand cu aceasta saptamana, copiii pot vorbi direct cu Mos Craciun de pe telefonul mobil, sunand la numarul 311, ii pot spune ce cadouri doresc sa primeasca, ii pot recita poezii si fredona cantece, spunandu-i daca au fost cuminti si anul acesta. Linia telefonica speciala de sarbatori va ramane deschisa pana pe 24 decembrie.

"Prin acest site si linia directa cu Mos Craciun, ii invitam pe clientii Orange sa intre in atmosfera sarbatorilor de iarna si sa se pregateasca pentru ele. Sugestiile de cadouri si de meniuri sunt completate cu felicitari SMS, sonerii si tonuri de asteptate create pentru aceasta perioada a anului si propuneri de carti si filme clasice de Craciun", a spus Cristina Ludae, Unit Manager Mediafax Mobile Services - divizia din cadrul Mediafax care furnizeaza continut multimedia pentru operatorii de telefonie mobila.

Tuesday, December 15, 2009

Din martie 2010 un post de filme exclusiv Romanesti pe platforma Dolce

Autentic Cinema TV, un post care va difuza filme româneşti din toate timpurile urmeaza sa se lanseze în martie 2010 si va fi disponibila doar abonaţilor platformei Dolce a Romtelecom.

Autentic Cinema TV va fi un post TV specializat pe film, care va difuza program 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână. Postul va difuza circa 240 de filme româneşti anual.
Structura programelor va fi formată din filme româneşti din toate timpurile, de la primele filmări până la cele mai noi filme româneşti.

Monday, December 14, 2009

Google vrea propriul model de mobil in 2010- Nexus One




Google vrea sa lanseze in 2010 un telefon propriu si testeaza un nou dispozitiv care ruleaza pe platforma Android, deoarece compania intentioneaza sa intre mai mult pe piata telefoanelor mobile si a publicitatii. Noul dispozitiv se va numi Nexus One si va fi dezvoltat de High Tech Computers (HTC), cel mai mare producator de smartphone-uri cu Windows Mobile

Carcotasii sunt de parere ca scopul companiei este de a castiga accesul la datele consumatorilor care pot fi folosite ulterior pentru a vinde reclame la preturi mari. De asemenea, ei cred ca Google nu se asteapta sa scoata profit de pe urma vanzarii directe a dispozitivului.

Wednesday, December 09, 2009

Plati pe iPhone cu ajutorul unui fondator de la Twitter



Unul dintre fondatorii Twitter, Jack Dorsey, a lansat o noua tehnologie de plata online prin intermediul iPhone sau iPod Touch. Tehnologia Square permite unei persoane care are un iPhone sau un iPod Touch sa i se faca plati prin intermediul unui card bacar.

Conform site-ului Square userii pot incepe sa accepte sa faca plata via Square in mai putin de 60 de secunde fara contracte, abonamente sau costuri ascunse. Compania doneaza 1 cent pentru fiecare tranzactie in scop caritabil la alegerea clientului.Inainte de a initia procesul utilizatorul poate incarca o poza pentru a verifica cu baza de date daca platitorul este acel care spune ca este

Noua tehnologie este destinata in special afacerilor mici, care pot renunta astfel pe sistemul POS, dar ideea de baza este ca orice persoana care are un telefon mobil poate accepta o plata prin card. Dispozitivul de plastic care se ataseaza telefonului este un patrat de plastic alb care are atasat un cip care probabil va fi oferit gratuit iar aplicatia pentru iPhone ar putea costa 1 dolar

Riscurile de securitate sunt reduse deoarece informatiile de pe card nu sunt tinute pe telefon, ci intr-o baza de date care proceseaza tranzactia. Clientul poate semna direct pe telefon cu degetul iar tranzactia este incheiata dupa ce aplicatia genereaza confirmarea prin e-mail.

Tuesday, December 08, 2009

Internetul ieftin si aplicatiile gratuite vor impinge lumea inainte.

Internetul ieftin si aplicatiile gratuite dezvoltate de gigantii internetului vor schimba lumea. Daca pana acum lumea se dezvolta destul de rapid datorita progresului tehnologic de acum inainte se va dezvolta cu viteza ultramarita datorita progresului informational. Punerea in comun a informatiilor vitale, a benchmark-urilor si a bazelor de date interconectate cu acces rapid si facil va propulsa exponential dezvoltarea societatii. Sper sa nu o luam razna si la un moment dat din cauza dependentei de tehnologie sa nu deraiem si sa avem parte de o apocalipsa ca in filmul 2012.

1. Google a lansat o aplicatie vizuala care permite cautarea pe internet pornind de la fotografii facute cu telefoanele mobile ce dispun de sistemul Android. Daca utilizatorul fotografiaza un tablou, poate afla cu aceasta aplicatie cine l-a pictat, de la poza unui produs se pot afla cronici despre el, iar fotografiind un magazin poti afla informatii despre firma.
Spre exemplu, daca faci poza unei cladiri cunoscute, poti afla date despre ea, daca pozezi sigla unei firme poti sa-i afli istoria pe internet, iar daca faci poza unui DVD poti citi cronici despre filmul de pe el si la fel poti afla informatii despre diverse produse.

2. RCS RDS ofera acum internet pe mobil si in Bucuresti, ca si in orasele in care a fost lansat pana acum. Digi Net Mobil este disponibil pe PC-uri (prin modem USB) si pe telefoanele mobile, astfel:

* in abonamente cu preturi speciale, pentru abonatii altor servicii RCS & RDS:

* cu 0 lei - pentru abonatii Fiberlink 2 sau Cablelink 2 (internet de pana la 100 Mbps)

* cu 10 lei (inclusiv TVA) - pentru abonatii Fiberlink 1 sau Cablelink 1 (internet de pana la 50 Mbps) si pentru abonatii serviciilor de televiziune prin cablu sau prin satelit Digi TV

* cu tarife per trafic de 0,1 euro/1 MB pentru clientii Digi Mobil (telefonie mobila) cu abonament de 0 euro

* in abonamente de 15 lei (inclusiv TVA) pentru abonatii exclusiv la Digi Net Mobil

O data cu extinderea serviciului de internet mobil de 7,2 Mbps, RCS&RDS a lansat o oferta speciala abonatilor la telefonia mobila de 2 euro, care pana acum dispuneau de tarif per trafic de 0,05 euro/1 Mb.

Friday, December 04, 2009

Date internet din Romania

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a publicat pe pagina sa de internet Raportul semestrial de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România Segmentul de internet broadband fix a înregistrat o creştere de aproape 6% faţă de 31 decembrie 2008, numărul total de conexiuni ajungând la 2,65 milioane, în timp ce rata de penetrare a crescut până la 12,3% la nivel de populaţie, şi la 32,1% la nivel de gospodării. În cadrul conexiunilor în bandă largă la puncte fixe se păstrează trendul continuu crescător în cazul conexiunilor prin cablu UTP/FTP, respectiv prin tehnologie xDSL, acestea reprezentând, la jumătatea anului 2009, 51%, respectiv 28% din numărul total de conexiuni în bandă largă la puncte fixe.

Conexiunile broadband la puncte mobile active au înregistrat o creştere importantă, de 59%, ajungând la valoarea de 2,4 milioane, faţă de 1,5 milioane la sfârşitul anului 2008. Numărul de locaţii cu acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot” este de asemenea în creştere, ajungând la aproximativ 1.000 la jumătatea acestui an.

Mai multe date la ANCOM

Wednesday, December 02, 2009

in Romania 4G ar putea naste un nou operator de telecom

Nokia Siemens Networks (NSN), numarul doi mondial in domeniul infrastructurilor telecom a afirmat că introducerea serviciilor de comunicaţii 4G ar putea conduce la apariţia unui nou operator de telecomunicaţii pe piaţa românească.

Este posibil ca tehnologia LTE să fie utilizată comercial de un operator local în cursul anului 2011. NSN este interesată să realizeze în România teste cu echipamente destinate tehnologiei LTE, în acest sens urmând să solicite Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare ân Comunicaţii (ANCOM) eliberarea unei benzi în spectrul de frecvenţe de 2,6 GHz.

ANCOM a anunţat că vor fi două licenţe în spectrul de frecvenţe de 2,6 GHz, care în prezent aparţine Ministerului Apărării Naţionale.

NSN, companie mixtă a grupului finlandez Nokia cu germanii de la Siemens, are 64.000 de angajaţi la nivel internaţional şi este prezentă în 150 de state.

Long Term Evolution (LTE) este o tehnologie de comunicaţii wireless din ultima generaţie, capabilă să asigure viteze de conectare (descărcare) la Internet de peste 170 Mbps, de zece ori mai mult decât în reţelele 3G.

În Europa, LTE se afla acum în probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia şi Marea Britanie şi urmează să devină comercială în Suedia şi Norvegia în prima jumatate a anului 2010.

Monday, November 30, 2009

Reintoarcerea la productie

Dupa ce criza care a ingenunchiat mapamondul incepe usor usor sa dispara, business-urile se intorc la origini, adica la activitatea de productie.

Nokia a ajuns discret la un business de o jumatate de miliard de euro in Romania, intrand astfel in topul celor mai mari 40 de firme din Romania. Nokia Romania este una dintre cele mai productive companii locale. Dupa primele 7 luni de functionare ale fabricii de la Jucu s-au asamblat peste 10 milioane de telefoane mobile.

Compania chineză Lenovo, al patrulea producător mondial de PC-uri, a anunţat că va plăti 200 milioane de dolari pentru a recumpăra divizia producătoare de telefoane mobile pe care a vândut-o acum un an şi jumătate

Compania brasoveana Visual Fan, care vinde diverse produse electronice sub brandul propriu Allview, va instala pe telefoanele mobile dual sim browserul internet BOLT, realizat de compania americana Bitstream. BOLT este singurul browser pentru telefoane mobile care permite descarcarea fisierelor de pe YouTube si MySpace iar compresia datelor asigura afisarea rapida a informatiilor si reduce costurile pentru transferul de date

Tuesday, November 24, 2009

Internet mobil in 2010

Unul din trei romani va accesa Internetul utilizand telefonul mobil in 2010 a declarat Dan Vartopeanu conform unei analize realizate de Voxline Communication.

"Daca ne raportam la media din UE si evolutia utilizatorilor de mobile web din Romania, putem estima ca 2010, in pofida efectelor crizei economice, va fi anul mobile web in tara noastra, in care unul din trei romani va accesa Internetul folosind un telefon mobil" Conform Voxline in prezent 22% dintre utilizatorii telefoniei mobile Orange si 17,2% dintre clientii Vodafone utilizeaza internetul mobil.

Cosmote Romania, nu a facut publice niciun fel de date privind acest segment de piata. Il asigur pe Dan ca anul viitor Cosmote va face publice aceste date pentru ca sper ca va reusi sa integreze Zapp si sa poata concura cu ceilalti operatori si pe acest segment precum si in zonele adiacente acestui tip de servicii .

Monday, November 23, 2009

Stefan Banica jr poate fi vazut pe mobil accesand pagina comediei " Ho Ho Ho ''



Stefan Banica jr poate fi vazut pe orice telefon mobil cu acces la Internet, accesand site-ul dedicat comediei " Ho Ho Ho '' din portalul Orange World. Pagina e lansata in aceeasi zi cu premiera pe marile ecrane a filmului si e pusa la dispozitie de Mediafax Mobile Services

Thursday, November 12, 2009

Ultima colectie de USB cu protectie !

Ochelari ...la moda


Daca grupul japonez NEC a realizat un sistem vizual şi sonor de traducere instantanee engleză-japoneză şi japoneză-engleză, ce permite conversaţia în limba maternă cu un interlocutor străin iata ca mai sunt si alti ochelari exceptionali. Prototipul pentru traducere constă într-un dispozitiv portabil asociat unor ochelari fabricaţi de compania japoneză Brother, care proiectează o imagine pe retină cu traducerea a ceea ce spune interlocutorul. Ochelarii, care se pot combina cu un telefon mobil, vor putea îndeplini mai multe aplicaţii dand posibilitatea de exemplu unui turist că un anumit bloc din Tokyo găzduieşte un restaurant unde se serveşte sushi, chiar dacă nu poate vedea strada ori nu înţelege niciuna dintre indicaţiile în japoneză.

Pentru ochelarii din video-ul urmator


...nu pot sa spun decat ca nu sunt inca in piata insa pot fi in curand cu tehnologiile japoneze si cu bazele de date ale Google.

Wednesday, November 11, 2009

Google a cumparat AdMob-retea de publicitate pe telefonul mobil

Stie Google ce face si unde sa investeasca strategic.
Pe criza asta 750 milioane de dolari inseamna o gramada de bani. Cu toate astea Google a ajuns la un acord privind achiziţia companiei de publicitate pe telefonul mobil AdMob, pentru care va plăti cei 750 milioane de dolari.
Mai multe informatii interesante are Dan Vartopeanu pe blog

Apple depaseste Nokia datorita iPhone

Apple a depasit pentru prima oara Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, devenind cea mai profitabila companie pe de acest segment, datorita succesului inregistrat de iPhone.
Profitul operational al Apple pentru al treilea trimestru a fost de 1,6 miliarde de dolari, in timp ce Nokia a afisat 1,1 miliarde dolari

Tuesday, November 10, 2009

Linia directa cu Dumnezeu...

Interesant. Puteti apela toate religiile...

Reclamatie RCS RDS

RCS RDS are o gramada de lucruri pentru care poate sa fie reclamata...Totusi faptul ca angajatii care pun cablul nu se descalta la intrare si din cauza asta ( sau a mirosului) se poate pierde laptele pentru alaptat ma lasa mut de uimire ! si ma face sa rad/plang !

Muzeul Luvru pe iPhone

Saptamana trecuta Muzeul Luvru a lansat o aplicatie gratuita in engleza si in franceza prin care va putea fi vizitat de pe telefoanele mobile, permitand astfel vizualizarea colectiilor institutiei, a salilor de expozitie si a arhitecturii sale, selectii ale celor mai frumose opere ale muzeului, insotite de comentarii, detalii si continut video.
Aplicatia mai ofera acces si la informatii practice referitoare la muzeu si anume date privind orarul si tarife.
La http://www.musetrek.com/louvre/ poti sa te alaturi celor de la MuseTrek petnru a-ti publica propriile calatorii pe iPhone, sa-ti creezi un profil cultural si apoi sa te pui la punct sau sa recomanzi toate descoperirile culturale pe care le-ai facut tu sau altii.

Rezultate Vodafone

Vodafone Romania a anuntat pentru primul semestru fiscal din 2009-2010 (aprilie-septembrie) venituri de 486 milioane euro, in scadere cu 20,9%

Profitul operational inainte de depreciere si amortizare (EBITDA) a fost de 223 milioane euro, in scadere cu 22,6% fata de aceeasi perioada anului trecut.

In aceasta perioada numarul clientilor a coborat cu 0,2%, la 9,53 milioane clienti.

Thursday, November 05, 2009

Cele mai populare aplicatii pentru iPhone sunt ....jocurile? Nu! Cartile.

Compania de cercetare Flurry a publicat un studiu care arata ca in perioada august 2008 - august 2009, jocurile au fost cele mai descarcate aplicatii pentru iPhone.

Totusi in ultimele patru luni, cartile au castigat teren in fata jocurilor, iar in septembrie a reusit sa le depaseasca pentru prima data. In octombrie, una din cinci aplicatii descarcate pentru iPhone a fost o carte.

Apple ar putea lua astfel din cota de piata a cartilor electronice de la Amazon Kindle, in conditiile in care editurile continua sa isi adapteze cartile pentru AppStore. Si asta, in ciuda faptului ca iPhone are un ecran mai mic cu 5 centimetri decat Kindle.

Noua oferta de internet mobil de la Vodafone- Power to you

Noua oferta de internet pe mobil ofera 25 MB trafic inclus pentru acces la email si Internet, precum si trafic nelimitat in portalul Vodafone live!, la tariful de 1,99 Euro / luna (TVA inclus). Pentru a instala noul browser dedicat Opera Mini pe telefonul mobil, clientii Vodafone trebuie sa trimita un SMS la 8877, cu textul “Opera”.





Rezultate Cosmote

Cosmote Romania a inregistrat 6,59 milioane de utilizatori la finalul trimestrului al treilea din 2009 si venituri in crestere cu 52,6% in primele noua luni ale acestui an. Veniturile au crescut de la 203,4 milioane de euro in septembrie 2008 la 310,4 milioane de euro la sfarsitul Q3 2009

Desi piata a fost in scadere (Orange si Vodafone au scazut), intre lunile iulie si septembrie 2008, veniturile Cosmote au fost de 107,4 milioane de euro, mai mult cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand veniturile Comsote au fost de 86,6 milioane de euro.

Wednesday, November 04, 2009

Aplicatie pentru iPhone care poate controla o masina de la distanta.

La un concurs a US Military, cercetatorii unei Universitati din Germania au prezentat o aplicatie pentru iPhone, care permite controlul unei masini de la distanta. Soferul poate actiona volanul, frana si acceleratia printr-o singura atingere a ecranului si schimba directia rotind mobilul telecomanda. O camera video cu emitator plasata la bordul masinii transmite semnalele catre telefon, astfel cel care controleaza masina vede tot ce se intampla in fata vehiculului, ca si cand s-ar afla la volan, asezat pe scaunul soferului si poate sa faca ajustarile necesare pentru ca masina sa vireze, sa ocoleasca obstacole sau sa parcheze.

Daca Mercedes va reusi sa incorporeze tehnologia in masinile sale ne vom trezi in viitorul apropiat ca toate autobuzele de calatori vor fi conduse de soferii care stau la o cafea la Romana si mai baga din cand in cand degetele pe iPhone, intre 2 pungi de seminte si o cafea..:)

Acuma pe bune ca descoperirea tot vine din domeniul securitatii militare, vi se pare ca baietii cu turbane nu au destui bani sa-si cumpere un iPhone? Pai ce atentate cu masini capcana? Au nevoie de un singur telefon american, o "Lada" ruseasca plina de artificii chinezesti si de aplicatia nemtilor...:)

Tuesday, November 03, 2009

Nokia si alte glume





Producatorul de echipamente telecom Nokia - Siemens Networks va renunta la maxim 9% din cei 64.000 de angajati si vrea sa isi diminueze cu un miliard de euro cheltuielile in urmatorii doi ani. Compania mixta infiintata de Nokia si Siemens functioneaza din 2007.

Licitatii de anvergura pe telefonul mobil: Christie's

Desi Christie’s, cea mai mare casă de licitaţii din lume deţinută de Francois Pinault, s-a ales cu 35% mai puţin decât în primele şase luni ale anului trecut
adica cu doar 1,8 miliarde de dolari în prima jumătate a lui 2009, iata ca se cauta solutii de dezvoltare si se si gasesc.



In iulie casa de licitatii Christie’s a lansat pentru iPhone o aplicatie prin care utilizatorii pot fi la curent cu oferta casei, incluzand versiunile virtuale ale tuturor cataloagelor, fotografii ale obiectelor puse in vanzare, precum si rezultatele in timp real ale licitatiilor. De asemenea prin telefon pot fi trimise fotografii ale obiectelor pentru care se doreste evaluare sau pe care utilizatorul doreste sa le vanda la licitatie. Pe langa faptul ca pot fi trimise informatii despre obiectele dorite prin sms de anul acesta se poate licita direct si prin telefon.

Thursday, October 29, 2009

Rezultate Orange

Veniturile Orange Romania au scazut in trimestrul al treilea al anului la 269 de milioane de euro, cu 22,9% mai putin fata de perioada similara a anului trecut, iar pe primele noua luni cu 18,1%, la 800 milioane de euro, de la 977 milioane de euro in perioada similara din 2008, potrivit datelor publicate joi de compania mama, France Telecom.

Veniturile au scazut in pofida cresterii numarului de clienti, din cauza conditiilor economice dificile si a concurentei din piata.

Orange Romania avea la finele lunii septembrie 10,694 milioane de clienti, cu 4,7% mai multi decat cu 12 luni

Baza de clienti: 10.694.000 , (clienti mobile broadband 2.236.000)
Clienti noi Q3 : 340.000
ARPU : 8.33 Euro
Revenue 269 M Euro

Wednesday, October 28, 2009

Opera Mobile domina piata browserelor de internet mobil.

Cota de piaţă a browserului de internet Opera pentru telefoanele mobile a ajuns la 26,9% din piaţa globală la sfârşitul lunii septembrie, devansând software-ul dezvoltat de iPhone şi Nokia, potrivit raportului publicat de Opera.
Browserul iPhone ocupă locul 2 cu 21,2% din piaţă, urmat browserul de la Nokia, cu o cotă de 20,8%.
Traficul global de date mobile a continuat să crească în luna septembrie, cu 8,7% faţă de nivelul înregistrat în luna august 2009

Tuesday, October 27, 2009

Liber la preluarea Zapp de catre Cosmote

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea S.C. Telemobil S.A. de catre SC Cosmote Mobile Telecommunications S.A, astfel incat compania controlata de grupul OTE are unda verde pentru a incepe integrarea operatorului.

SC Cosmote Mobile Telecommunications S.A si grupul de societati comerciale din care acesta face parte, respectiv Deutsche Telekom, desfasoara activitati pe piata romaneasca a serviciilor de comunicatii electronice fixe si mobile prin societatile comerciale membre ale Grupului OTE (SC Cosmote Romanian Mobile Telecommunications S.A., SC Romtelecom SA, SC NextGen Communications SRL, Germanos Telecom Romania S.A., SC Sunlight Romania Filiala Bucuresti SRL), precum si prin SC Combridge S.R.L

Wednesday, October 21, 2009

Peste 150.000 de utilizatori si-au portat numerele de telefon

Un numar de 157.041 de utilizatori de telefonie mobila si fixa au trecut, in ultimele 12 luni, la alt operator, fara schimbarea numarului de telefon, reprezentand sub 0,1% din totalul clientilor companiilor de profil, cei mai multi alegand Cosmote Romania, urmata de Vodafone si Orange

In medie, peste 13.000 de utilizatori se folosesc lunar de facilitatea introdusa de ANCOM pe piata de comunicatii in urma cu un an, respectiv isi pastreaza numarul de telefon atunci cand isi schimba furnizorul de telefonie.

Cinci operatori de telefonie mobilă au primit clienţi prin portare, respectiv Cosmote - 38.024, Vodafone - 37.653, Orange - 28.154, RCS&RDS - 1.379 şi Telemobil - 535.

Tuesday, October 20, 2009

Orange, Microsoft şi HTC lansează seria de terminale Windows phone

Orange, Microsoft şi HTC lansează seria de terminale Windows® phone, cu software Windows Mobile 6.5, din care fac parte HTC Touch 2, HTC Touch Pro 2 şi în curând HTC HD2. Un alt model Windows® phone în portofoliul Orange este Toshiba TG01.

Telefoanele din gama Windows® phone facilitează accesul atât la aplicaţiile profesionale, cât şi la serviciile de divertisment mobil pentru o experienţă multimedia completă.

Cu un Windows® phone, utilizatorii au acces direct de la butonul Start la o serie de servicii şi aplicaţii: partajarea de fotografii în reţelele sociale, Adobe Flash încorporat în browserul Windows Internet Explorer şi o aplicaţie îmbunătăţită pentru e-mail. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea să descarce aplicaţii prin intermediul Windows Marketplace for Mobile, să îşi personalizeze telefonul cu teme favorite realizate prin Custom Theme Creator şi să acceseze portalul Orange World printr-o singura apăsare de buton

Monday, October 19, 2009

Numar de conexiuni la internetul mobil.

Datele ANCOM arata ca numarul legaturilor la internet a ajuns la cinci milioane la finele primului semestru al acestui an, de la 3,9 milioane in decembrie 2008 si de la 3,2 milioane in urma cu 12 luni.

Defalcat, accesul mobil la internet numara 2,4 milioane de linii, cu 58% mai mult fata de decembrie 2008, in timp ce avansul pe segmentul accesului fix la Internet a fost de 5% in prima parte a anului, la 2,6 milioane.

Rata penetrarii internetului la 100 de locuitori a ajuns la 12,3% si a crescut cu 1,8% fata de iunie 2008. Raportat la 100 de gospodarii, rata penetrarii Internetului a urcat cu 5,1%, la 32,1%.

Thursday, October 15, 2009

Studiu despre utilizarea telefonului mobil.

In afara de voce si SMS, agenda de contacte este cea mai folosita si ar afecta cele mai multe persoane indiferent de varsta - in conditiile in care 77% dintre respondenti declara ca o acceseaza zilnic, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare GfK Romania.

Ceasul desteptator este folosit zilnic de 35% dintre respondenti apoi playerul de muzica este folosit zilnic sau aproape zilnic de 32% dintre tinerii intre 18 si 24 de ani

Bluetooth si infrarosu este folosit saptamanal de 41% dintre tinerii intre 18 si 24 de ani si doar de 11.8% de catre cei cu varsta intre 25 si 34 de ani", potrivit raportului GfK.

Tinerii sub 24 de ani ar fi cei mai afectati de privarea de telefonul mobil - acestia utilizeaza zilnic aproximativ 3 functii ale telefonului lor - in vreme ce persoanele cu varsta peste 35 de ani se declara a fi cel mai putin afectate de o astfel de privare. Aceasta categorie de romani se rezuma la a utiliza doar o functie suplimentara a telefonului mobil.

Studiul GfK Omnibus a fost realizat pe un esantion de 1000 de respondenti, reprezentativ la nivel national. Rezultatele acestuia arata ca aproximativ 75% din populatia Romaniei de peste 15 ani detine telefon mobil, iar in mediul urban proportia de utilizatori se ridica pana la 85%.

Friday, October 09, 2009

Ia suta de mii de euro de la Vodafone ! Premii in valoare de 1 milion de Euro!



Dezvoltatorii si olimpicii nostri au posibilitatea sa castige bani frumosi din dezvoltarea de aplicatii pentru mobile.

Vodafone vrea sa impulsioneze dezvoltarea de aplicatii pentru mobil (widgets) si organizeaza un concurs cu premii incredibile. ( deocamdata e anuntat in UK)

3 membrii ai juriului din fiecare filiala a Vodafone va alege 3 castigatori a cate €10,000, €15,000 and €25,000. Apoi, pana la sfarsit vor mai fi 24 de castigatori care vor fi anuntati pana in 15 Aprilie 2010.

Apoi vor fi 2 concursuri la care aplicatiile pentru telefon vor fi (8 tari participante) vor fi supuse pentru votul public din care se va face un top al aplicatiilor. Votarea va fi inchisa pe 14 Mai 2010.

Locul 2 cel mai votat va castiga €25,000, si aplicatia cea mai votata va castiga inca €75,000.

Castigatorul va fi anuntat in mai 2010 . Mai multe detalii aici

Intrebarea retorica este : Stiti cat va castiga Vodafone din aceste aplicatii daca da premii de un milion de Euro si probabil mai cheltuie niste milioane in campania de promovare ?

de cel putin 30-40 de ori mai mult.

Apropos de sinuciderile de la France Telecom

Mai jos este un comics referitor la sinuciderile de la France Telcom( Orange). As putea adauga ca e valabil si pentru companiile din Romania ( indiferent ca sunt operatori sau alte multinationale) si ca sa fiu mai precis, in loc de acea legitimatie ati putea scoate buletinul de identitate al oricarui roman.

Atentie deci..daca va ataca cineva si va cere banii sau viata pe afara, scoateti buletinul, va citi Romania si va lasa in pace :) ( nu de alta dar multi dintre compatrioti stiu sa recunoasca un buletin eliberat in tara de bastina...)


Thursday, October 08, 2009

Securitatea si Politia mobila si Virtuala...

Securitatea celor care sunt conectati la lumea noua petrecandu-si o mare parte din timp in fata computerului sau cu mobilul la ureche incepe sa intereseze cat mai multe guverne si organizatii. In timp ce senatul francez intentioneaza sa interzica folosirea telefoanelor mobile de catre elevii din scoala primara si generala nu numai pentru a-i lasa sa se concetreze pe scoala ci si pentru a-i proteja impotriva violentelor, iata ca nemtii sunt si mai pragmatici. Federatia germana a politiilor de investigatii criminale doreste crearea unui numar de telefon special sau asigurarea accesului direct la politie pentru utilizatorii de internet, asa cum se intampla cu numarul 110, destinat denuntarii imediate a delictelor si situatiilor de urgenta.

Suntem si noi in linie! Dupa cum se stie, in Romania, Politia Capitalei a lansat proiectul “zona messenger” prin care raspunde la intrebari utilitare adresate de bucuresteni si va lua probabil si buzz-uri de urgenta...Aici daca aveti nevoie

Si ca sa aratam ca ne preocupa subiectul Orange, Politia Romana, revista Autoshow si Renault Romania au si campania “ESTI ASTEPTAT ACASA, IN VIATA!”, initiativa care si-a dorit incurajarea responsabila a folosirii telefonului mobil in timpul condusului.
In timp ce conduci utilizatorii care te suna pot auzi :
“Sunt comisarul sef Christian Ciocan si iti recomand sa folosesti cu responsabilitate telefonul mobil cand esti la volan. Respecta legea si foloseste telefonul in timpul condusului numai daca este prevăzut cu dispozitiv tip mâini libere. Esti asteptat acasa, in viata!”

Nu mai zic ca in 3 iulie 2006, Politia Romana si Orange Romania au semnat un protocol de colaborare care avea ca obiect trasmiterea in sistem streaming live direct pe telefonul mobil a imaginilor preluate de la sistemul de supraveghere video a traficului de pe DN1 catre toti clientii Orange.

Pot sa spun ca avem initiative si ca suntem destul de avansati in domeniu insa pacat ca nu prea avem drumuri, pasaje, benzina pentru Loganuri si nici destui politisti pregatiti care sa ne apere fizic si virtual.

Tuesday, October 06, 2009

Interes mare pentru e-mail pe mobil si dezvoltare de soft pentru mobile

In timp ce Microsoft a anuntat recent ca a blocat accesul la mii de conturi ale serviciului de web e-mail Hotmail din cauza unui atac de phishing iata ca gigantul nu s-a speriat prea tare si a lansat noul sistem de operare pentru telefoanele mobile, Windows Mobile 6.5 care va integra si serviciul de e-mail mobil. Lansarea vrea sa elimine cat de cat avansul Apple şi Google în cursa pentru supremaţia pe piaţa de software pentru telefoane.

De altfel ideea cu mailul mobil e la moda atata vreme cat si IBM lansează un serviciu de e-mail pentru companii bazat pe platformă web, intrând astfel în competiţie cu Google Apps. Si acest serviciu a suferit de asemenea recent mai multe întreruperi.

Iata ca si Romania se dezvolta in aceeasi directie. Vodafone Romania a anuntat recent lansarea unei noi solutii de e-mail mobil, Vodafone E-mail Plus.

Cu Vodafone E-mail Plus, utilizatorii pot accesa atat contul de e-mail al companiei, cat si contul personal de Gmail, Hotmail sau Yahoo. Vodafone E-mail Plus ofera avantajele tehnologiei push e-mail, mesajele din Inbox fiind trimise automat, in timp real, pe telefonul mobil, fara a fi nevoie de sincronizare prealabila cu computerul. In plus, noua solutie este usor de configurat pe telefonul mobil si nu necesita un server de e-mail sau alte investitii suplimentare in infrastructura.

Clientii isi pot accesa cu usurinta e-mailul, agenda si calendarul si se pot conecta la Internet, oriunde si oricand, direct de pe telefonul mobil.

Vodafone E-mail Plus este disponibila clientilor la un tarif lunar de 6 Euro (fara TVA), ce include 200 MB trafic de date national - 100 MB pentru e-mail si 100 MB pentru navigare pe Internet. Traficul suplimentar este taxat cu 0,2 Euro / MB.

Thursday, October 01, 2009

Cosmote Private Wire- solutii pentru clientii business

Noul serviciu se adresează cu precădere companiilor medii şi mari care sunt interesate să îşi optimizeze costurile de comunicare între numerele de telefon mobile şi fixe.

Clienţii corporate au posibilitatea să contracteze serii de cate 10/100 de numere fixe sau multipli ai acestora, în funcţie de necesităţile lor de comunicare.

Serviciul de telefonie fixă al COSMOTE, Private Wire, permite utilizatorilor să îşi integreze soluţiile de comunicare între flotele mobilă şi fixă, să ofere aceeaşi extensie pentru un număr de telefon fix şi mobil al aceluiaşi utilizator.

Serviciul permite alocarea unui sistem de numere scurte în companie, precum şi restricţionarea/permiterea diverselor tipuri de apeluri atât de la posturile fixe cât şi de la cele mobile.

Noul serviciu este disponibil exclusiv prin intermediul echipei de vânzări directe a companiei.

Wednesday, September 30, 2009

O noua aplicatie Google Wave - centru comunicational

Google ofera de miercuri spre testare catre 100.000 de persoane aplicatia Wave, o solutie unificata de comunicare ce combina e-mailul, serviciile de mesagerie instant si retelele de socializare.

Google prezinta proiectul Wave ca fiind o revolutie in domeniul comunicarii si spune ca daca e-mail-ul ar fi fost inventat azi, ar fi aratat exact ca Wave.

Google vrea practic sa reuneasca in aceeasi interfata mai multe forme de comunicare pe care le amesteca construind o unealta eficace de comunicare.

Aplicatia se bazeaza pe crearea de instante prin care utlizatorii pot comunica punand in comun content-ul.

Wave e practic un fel de "Inbox" universal unde mail-urile, pozele, clipurile video, hartile, SMS-urile si chiar conversatiile de voce devin "obiecte" ce pot fi puse la comun si manipulate in variate moduri, in timp real de catre un grup conectat. Daca un utilizator incarca spre exemplu o poza sau un clip video, ceilalti membri ai grupului vad asta in timp real, pot edita si pot comenta instantaneu.

Campanii de educare- campanii de imagine

Revista " Men's Health ", trustul de presa Burda Romania, impreuna cu Orange Romania, Renault Romania si Politia Capitalei au initiat campania " Esti asteptat acasa in viata ''. In perioada 17 septembrie -18 octombrie Orange ofera clientilor sai care sunt si soferi 10% reducere la achizitionarea accesoriilor auto. De asemenea abonatii Orange isi vor putea activa gratuit un ton de asteptare pe care cei care ii apeleaza il vor auzi daca cel sunat este la volan si nu poate raspunde imediat la telefon. Initiativa comuna a Orange, Autoshow, Renault si a Politiei Romane este laudabila si ar trebui sa reduca cazurile de folosire a telefonului mobil la volan, o cauza importanta a multor accidente.

Totusi avand in vedere aceasta criza economica care ucide si afecteaza psihic mai multi romani decat accidentele rutiere, mi-ar placea sa vad o campanie pentru educarea companiilor straine de a tine banii in Romania si a investi in servicii si echipamente, in studii si proiecte de orice gen inclusiv in generarea de locuri de munca chiar si in proiecte de crestere a calitatii resurselor umane.

Sapte dintre principalii investitori straini in Romania au transferat numai in 2009catre firmele lor mama din Occident un miliard de euro sub forma de repatrieri din profiturile obtinute in 2008. Este vorba despre grupurile Vodafone, Orange, Lafarge, BCR-Erste Bank, BRD Groupe Soc. Gen., Alro (Vimetco) si Holcim. Nu sunt luate in considerare in aceasta suma transferurile efectuate de, pilda de Petrom-OMV sau Raiffeisen, de ArcelorMittal sau ING, de Metro sau Carrefour.

Friday, September 25, 2009

Starbucks lanseaza o aplicatie pentru iPhone

Starbucks a lansat o aplicatie iPhone care permite comandarea de produse ale lantului de cafenele si achitarea notei de plata direct de pe telefonul mobil.

Aplicatia va fi valabila initial in Statele Unite, dar daca se dovesteste populara, Starbuck ar putea-o extinde la nivel international.

Starbucks a mai lansat o aplicatie - myStarbucks - care permite localizarea cafenelelor si ofera accesul la informatii nutritive despre produsele sale.

Thursday, September 24, 2009

Sidewiki - o noua aplicatie Google.

Google a anuntat lansarea unei noi aplicatii Sidewiki ce permite utilizatorilor sa puna comentarii pe orice site de pe internet. Cei care isi instaleaza aplicatia "Google Toolbar with Sidewiki" pot pune comentarii la orice site si pot si vizualiza ce au scris altii. Compania spune ca un algoritm puternic va permite postarea in pozitii superioare a opiniilor de calitate si cu adevarat folositoare.

Unele site-uri se vor arata deranjate deoarece prefera ca cititorii sa posteze comentariul direct pe site, nu prin aplicatia Google.

Problema e ca Google devine astfel moderator mondial peste internet si se cam termina cu cenzura sau manipularea locala a comentariilor cititorilor de pe site-uri. Va fi o lupta acerba pentru suprematia informatiilor , manipularea si moderarea comentariilor nu va disparea insa se vor cheltui mai multe resurse , vor avea acces doar interesele mari sau se vor folosi metode mai ingenioase pentru a pacali algoritmul Google.
La ce ma refer concret : sa spunem ca pe un forum se comenteaza negativ la adresa unui brand sau operator ori serviciu. Pana acum se intervenea la providerul local cosmetizand sau eliminand comentariile negative. Ei bine, va fi mult mai greu sa dai ratinguri la comentariile din Google dar nu imposibil. ( Depinde cati bani o isa ia Google pentru asta...)

Care e legatura cu mobilul? Probabil va fi disponibila si o versiune pentru mobil:)

Tuesday, September 22, 2009

Batalia pe internet mobil.

In Romania, conform datelor operatorilor sunt 29 milioane de utilizatori de telefonie mobila. Din acestia, 17,2% se conecteaza la internet printr-o conexiune mobila, iar 42% acceseaza pagini web de pe mobil.
Un calcul simplist arata ca 7% din numarul total de abonati ai serviciilor de telefonie mobila navigheaza pe internet prin intermediul telefonului mobil.
Din cauza concurentei Orange si Vodafone au micsorat tarifele la internetul mobil, iar Zapp a lansat anul acesta o serie de optiuni tentante

Romtelecom si Rds au intrat timid pe aceasta piata iar pana la sfarsitul anului se asteapta si o oferta Cosmote care sa atraga mai multi clienti.

Orange si-a modificat recent abonamentele care includ acum si pachete de trafic incluse pentru utilizarea internetului mobil.

Iata si o prima miscare a Vodafone pe prepaid care va oferi clientilor care activeaza o cartela prepay pana in data de 5 octombrie posibilitatea de a utiliza gratuit timp de o luna serviciile de acces la internet de pe mobil, in limita unui trafic de 500 MB de date.

Thursday, September 17, 2009

Cat costa netul mobil de la RCS RDS

* gratuit - si cu modem in custodie pentru clientii celor mai scumpe servicii de internet ale RCS, Cable si Fiber Link 2 - cu tarif lunar de 39 de lei.
* 10 lei pe luna (inclusiv TVA) - si cu modem in custodie pentru clientii celor mai scumpe servicii de internet ale RCS, Cable si Fiber Link 1 - cu tarif lunar de 28 de lei.
* 15 lei pe luna (inclusiv TVA) - cu achizitia unui modem cu 55 de euro. Oferta este disponibila pentru utilizatorii care nu sunt clienti ai RCS&RDS.
* 0,05 euro sau 0,1 euro / MB - clientii RCS care platesc 2 euro pe luna pentru telefonia mobila au acces la net prin mobil la un cost de 0,05 euro / MB transferat. * Pentru clientii care folosesc telefonia mobila cu cost lunar zero pretul per MB transferat creste la 0,1 euro/ 1 MB.

Lenovo si China Mobil lanseaza Ophone- concurent pentru iPhone

Lenovo si China Mobil speră ca nou lansatul Ophone sa concureze cu iPhone si să acopere celor puţin 50 la sută din piaţa chineză de smartphone-uri, în maximum 5 ani. Cu 700 de milioane de abonaţi si potentiali clienti ai OPhone, Lenovo poate spera la locul întâi pe piaţa mondială a telefoniei mobile.

Costul de producţie al Ophone este de 200 de dolari, dar preţul final va varia în funcţie de valoarea tarifelor stabilite pentru abonaţii China Mobile.

Strategie excelenta pentru Vodafone- Reclama cu Razvan si Dani - Pitzipoanca ...

Daca acum ceva vreme Razvan si Dani faceau misto intr-o emisiune de pitzipoanca de acolo...




comentand reclama Vodafone...



iata ca acum fac misto de ei insisi intr-o reclama la Vodafone.

Ideea companiei de a se asocia cu vedete tinere de succes , cunoscute si indragite de romani ( Smiley,CRBL, Puya, Razvan si Dani) este geniala pentru strategia Vodafone

Bunicule.. tu ai pitzipoance la tine in curte?

Atentionare de la Coca Cola

Legat de articolul precedent in care atentionam asupra fraudelor pe mobil iata ca si alte companii din diferite domenii sunt afectate. Iata scrisoarea celor de la Coca Cola.

Draga utilizatorule,

În ultima perioadă ne-au fost semnalate mai multe cazuri de tentativă de fraudă prin intermediul unor email-uri sau SMS-uri cu mesaje promotionale false în care este folosit abuziv numele mărcii Coca-Cola.

Sistemul Coca-Cola din România nu este asociat în nici un fel cu aceste SMS-uri sau email-uri, iar numele mărcii Coca-Cola este folosit abuziv fără acordul nostru.

În cadrul promoţiilor organizate de către Coca-Cola în România, există întotdeauna un regulament oficial publicat la data lansării promoţiei respective şi, în acelaşi timp, informaţiile din regulamentul oficial sunt rezumate pe eticheta produselor care participă la promoţia respectivă, iar regulamentul este afisat pe www.Coca-Cola.ro pe toata durata promotiei.

Coca-Cola în România nu solicită niciodată prin SMS, e-mail sau apeluri telefonice informaţii despre conturi bancare, parole personale sau coduri de reîncărcare valorică a cartelelor telefonice si nu conditioneaza niciodata participarea la o promotie de furnizarea unor astfel de date.


Le recomandăm celor care primesc astfel de mesaje să fie întotdeauna circumspecţi şi să le verifice de fiecare dată cu mare atentie. Totodata, recomandăm consumatorilor să nu răspundă acestor mesaje şi să nu furnizeze informaţii personale sau coduri de reîncărcare valorică pentru cartelele de telefonie mobilă.

Daca ati primit un astfel de mesaj, va rugam contactati autoritatile competente sau apelati linia telefonică cu access gratuit - Coca-Cola Infoline la numărul – 0800 080 800.

Cu drag,
Echipa Coca-Cola

Fraude si inginerii financiare prin intermediul telefonului mobil

Operatorii de telefonie mobila, politia dar si utilizatorii se lupta cu un fenomen care a inflorit si datorita crizei financiare dar si boom-ului utilizarii telefoanelor. Un articol care circula pe net ne pune in garda cu aceste tipuri de a face bani ilegal si metode de bun simt de a ne proteja impotriva lor.

Romanii sunt din ce in ce mai inventivi si se aliniaza imediat la noile tehnologii, dovedind mult simt practic si adaptabilitate. In ultimele luni se practica phising-ul prin intermediul telefonului mobil. Iata ce scamatorii telefonice se vehiculeaza si cum te poti feri sa devii si tu o victima.

In ultimul timp din ce in ce mai multi oameni sunt sunati de catre persoane necunoscute si sub diverse pretexte sunt cerute anumite informatii. De cele mai multe ori persoana care apeleaza isi ascunde numarul sau suna de pe un numar de prepaid

Informatiile care se cer sunt CNP-ul, parole sau alte date de identitate. Odata ce le-ai comunicat acestea pot fi folosite pentru incarcari de cartele prepay sau pentru a accesa diverse conturi. Pagubele le vei vedea la urmatoarea factura de mobil, ceea ce va fi deja prea tarziu pentru a mai face ceva retroactiv. Operatorii nu isi asuma naivitatea clientilor sai.


Iata o situatie care nu este una iesita din comun si pe care probabil o veti mai auzi in viitorul apropiat, deoarece infractorii sunt de cele mai multe ori perseverenti. Cu cat contacteaza mai multi potentiali pacaliti, cu atat au sanse mai mari sa si incaseze ceva. Este intocmai ca un proces de vanzare: din 10 clienti contactati, unul sigur cumpara.


"Am fost sunat de pe numar secret si am fost instiintat ca Vodafone trebuie sa pastreze ultimile 6 luni de convorbiri/sms. Am dat ultimile 6 cifre de la CNP stiind ca cu mult timp in urma cand am inceput sa reincarc cartela copilului am modificat posibilitatea reincarcarii spunand ultimile 6 cifre de la CNP cu o parola a mea. Persoana de la celalalt capat al telefonului dupa ce mi-a spus despre legea pastrarii timp de 6 luni a sms/convorbiri, mi-a solicitat introducerea unui cod pentru "resetarea softului telefonului".
Am refuzat sa fac acest lucru, persoana incercand sa ma convinga ca este de la Vodafone in momentul in care i-am reprosat ca nu sunt sunat de pe un numar Vodafone ci de pe unul secret.
Atunci persoana mi-a spus sa intru "impreuna cu el" la relatii cu clientii , formand alt cod (*...#)" povesteste un utilizator.


Cum te poti feri sa devii si tu o victima?

Nu fii naiv si nu iti fie frica sa fii un pic paranoic, in sensul bun al cuvantului.

1. In cazul in care ti se da un bip, nu suna inapoi. Daca la celalalt capat al firului este o persoana care iti verifica "disponibilitatea" vei fi deranjat zi si noapte pe bip-uri. Fiecare apel intitiat de tine pentru a protesta, va incarca prepay-ul "infractorului".

2. Nu da sub nicio forma CNP-ul. Bancile, companiile de asigurari sau operatorii de telecom nu au de ce sa-ti ceara telefonic aceste informatii.

3. Daca primesti sms-uri cu felicitari ca tocmai ai castigat un premiu nesperat, nu raspunde la acel mesaj. Sansele sa fii castigat ceva fara sa fi participat sunt nule. In cazul in care ati participat sunt tot nule. Cand ati castigat ultima oara un televizor sau o masina, pe care sa le aveti in casa, respectiv in curte?

4. In cazul in care sunteti oprit pe strada si vi se cere telefonul pentru un minut sub diverse pretexte, nu fiti naivi! Urmeaza sa ramaneti fara el daca va lasati induplecati

Tuesday, September 15, 2009

Puya, Vodafone si noua reclama pentru Vodafone Familia !



Foarte tare! Umor subtil cu abonamentul Vodafone pentru "La Familia"...Aveti grija cand vine sa platiti factura sa nu scoateti ...Sishu..:)

Ce-i cu caciula pe capul tau ala ma? Tu ai un cap frumos, rotund...:)

Nec, Casio si Hitachi se reunesc pentru a produce impreuna telefoane mobile.

Producatorii japonezi NEC, Casio Computer si Hitachi au anuntat ca intentioneaza sa combine operatiunile lor de producere a dispozitivelor mobile pana in aprilie 2010 .
Noua companie va fi detinuta in proportie de 66% de catre NEC, 17,34% de catre Casio si 16,66% de catre Hitachi. Cele trei companii vor imparti tehnologia lor si resursele pentru a reduce costurile de dezvoltare si productie. Cu imaginatia si tehnologia japonezilor, cu tenacitatea lor si cu strategia prin care Toyota a reusit sa se impuna pe piata internationala in fata masinilor americane, cu siguranta vom asista la o lupta acerba si la un concurent serios pentru Nokia, Apple, Samsung, Sony Ericsson, Rim, Htc sau alte companii mult mai cunoscute in Europa...Asteptam sa vedem cum vor aborda aceasta industrie care pana la urma eu o simt apartinand prin definitie japonezilor. Pana acum nu prea au reusit sa sparga zidul european sau american deoarece japonezii folosesc o tehnologie diferita de cea utilizata in SUA si Europa. De asemenea, datorita culturii total diferite, mobilele din Japonia au tendinta sa includa anumite caracteristici care nu sunt atat de interesante pentru alte tari. Brandurile Pokemon - Hello Kitty - Doraemon - Sazae-san , Astroboy - Totoro - Godzilla sau Pikachu pot contribui din plin la invazia japoneza in Europa si in lume in industria mobila pentru ca utilizatorii si cumparatorii de maine ale acestor dispozititve au crescut si respirat cu aceste personaje.

Thursday, September 10, 2009

Reclama senzationala la internetul mobil a celor de la Movistar Spania

Oare cand vom vedea o reclama la fel de inovatoare si pe la noi? Nu zic, mi-au placut seriile de reclame ale celor de la Romtelecom (Clicknet)..acelea cu picaturile si umbrelele si cel cu personajele care alergau sau sareau din avion insa cei de la Movistar vin cu idei exceptionale , neconventionale si extrem de creative

Internet mobil de la RCS RDS...adica DIGI

Operatorul RCS&RDS a lansat serviciul comercial de Internet Mobil, momentan doar in Oradea, ulterior urmand sa il extinda si in restul oraselor, potrivit informatiilor trimise de companie utilizatorilor sai. Utilizatorii au primit de la companie un SMS in care erau anuntati ca pot 'beneficia si de Internet Mobil de la RCS&RDS cu abonamente lunare intre 0 si 15 RON, TVA inclus', mai multe informatii fiind disponibile in call-center-ul si in punctele de prezenta din Oradea.
Pretul abonamentului la Internetul Mobil va fi stabilit in functie de tipurile de abonament detinute de utlizatorii RCS&RDS, acesta fiind disponibil si pentru noii clienti ai companiei iar vitezele de transfer sunt intre 3,6 Mbps si 7,2 Mbps

Monday, September 07, 2009

Strategii prepaid

Operatorii de telefonie mobila duc o lupta agresiva pentru atragerea de utilizatori de cartela, in conditiile in care din cele 24,5 milioane de SIM-uri "active" in Romania, la sfarsitul lui 2008, doar 9,7 milioane erau abonamente.

Cosmote a anuntat lansarea unei oferte pentru utilizatorii prepaid din judetul Cluj si fanilor echipei de fotbal CFR 1907 Cluj, ce permite folosirea a 2000 de minute in retea doar in acest judet, impreuna cu o extraoptiune de 4,5 euro/luna.

Pentru a primi cele 2000 de minute in retea care pot fi folosite doar in judetul Cluj, utilizatorii trebuie sa-si activeze o extraoptiune care include cate 800 de minute si SMS-uri in retea, 60 de minute nationale si internationale (catre retele fixe din Europa, si retele fixe si mobile din Statele Unite, Canada si Israel), pentru 4,5 euro/luna. In plus, utilizatorii acestui serviciu vor primi gratuit pe telefonul mobil alerte cu rezultatele din campionatul intern ale echipei CFR Cluj.

In aprilie 2009 Vodafone a anuntat lansarea unei extraoptiuni, valabila 12 luni de la activare, dedicata comunitatii maghiare din Romania, care permite apeluri de pe mobil la orice retea fixa din Ungaria, la tarif de 7 eurocenti/minut si catre orice retea mobila, la 20 eurocenti/minut. In plus, abonatii Vodafone din Covasna, Harghita si Mures primeau 250 de minute in retea sau 250 de minute nationale la aducerea unui prieten in reteaua operatorului.

Orange lansase cartela gratuita comandata prin internet si acum a anuntat extinderea facilitatilor cu un credit initial de comunicare in valoare de 2 euro si de un bonus special de 2 euro pe luna, timp de un an.

Pentru a comanda cartela PrePay gratuita, clientii acceseaza www.orange.ro/sim-gratuit, completeaza adresa si primesc cartela direct in cutia postala, fara a fi necesar sa fie prezenti la domiciliu in momentul livrarii acesteia.

Friday, September 04, 2009

Carrefour reincarca prepaid la casele de marcat.

Carrefour, a anuntat lansarea unui serviciu care permite reincarcarea electronica a cartelelor pentru telefoanele mobile in retelele furnizorilor de telefonie Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp incepand cu 1 septembrie 2009. Carrefour este primul care propune o solutie integrata pe casele de marcat, valorile minime de reincarcare electronica sunt de 4 euro pentru Orange, Vodafone, Zapp si de 3 euro pentru Cosmote.
Valorile maxime disponibile sunt de 20 euro pentru Orange, Vodafone si de 15 euro pentru Cosmote si Zapp. Vanzarea codurilor de reincarcare se face prin scanarea unui cod de bare, similar cu vanzarea oricarui alt produs, tiparirea tichetului ce contine codul de reincarcare efectuandu-se dupa inchiderea bonului fiscal, pe imprimanta casei de marcat.

Wednesday, September 02, 2009

Tehnologia africana prinde viteza. Vrea sa concuram pe segmentul de internet mobil







Fara nici o legatura cu faptul ca Vodafone si Zapp vor anunta in cursul acestei saptamani primele servicii de internet mobil la viteze de 21,6 Mbps din Romania utilizatorii din Africa vor sa ne concureze...
Cei mai mari furnizori de servicii de internet mobil de pe piata locala sunt Orange, Vodafone si Zapp (Cosmote). Pe aceasta piata a intrat recent si Romtelecom, in timp ce RCS&RDS intentioneaza, de asemenea, sa ofere servicii de date mobile pana la finele anului.

Monday, August 31, 2009

Efervescenta pe piata telecom.

Nici n-a inceput bine toamna ca telecom-ul incepe sa fiarba si sa dea pe afara de oferte. Presimt eu ca toamna asta o sa fie plina de noutati.

Vodafone România a extins oferta de conţinut din portalul Vodafone live! oferind clienţilor Internet pe mobil acces gratuit la peste 50.000 de aplicaţii, disponibile prin GetJar.com. Cu abonamentul Internet pe mobil, clienţii pot descărca aplicaţii dintr-o gamă variată de categorii, cum ar fi Comunităţi, Divertisment, Lifestyle, Ştiri şi vreme, Imagini, Cumpărături, Sport sau Călătorii. Printre cele mai populare aplicaţii ale momentului se regăsesc eBuddy, Facebook Mobile, Google Maps şi Yahoo! Mobile.

Compania RCS&RDS a lansat serviciile de roaming si de apelare video. Serviciul roaming presupune o taxa de activare de 1 euro, fara TVA, fiind insa necesara plata unei garantii de 100 de lei la activarea serviciului.

Pana la sfarsitul acestui an, RCS&RDS va lansa comercial si serviciile de Internet mobil, disponibile, in prezent, doar in anumite zone ale tarii.

Taxa de activare a serviciului de apelare video, lansat la sfarsitul lunii august, este de 1 euro, fara TVA, utilizatorii urmand sa plateasca 5 eurocenti pe minut, fara TVA, in reteaua mobila Digi Mobil din Romania, si 17 eurocenti pe minut, pentru convorbiri catre Digi Mobil Spania si Vodafone Romania. Odata cu lansarea celor doua servicii, RCS&RDS a lansat si serviciul cost control, disponibil printr-un sms gratuit la numarul 700, si casuta vocala, activata gratuit la numarul 760.

Monday, August 10, 2009

Anul acesta peste 4 miliarde de utilizatori de telefonie mobila

Conform Observatorului European pentru Tehnologia Informatiei, numarul utilizatorilor de telefonie mobila va depasi in 2009 pragul de patru miliarde. Altfel spus, doua treimi din populatia globului foloseste un telefon mobil, cea mai puternica crestere se inregistreaza in tarile nou-industrializate si in cele aflate in curs de dezvoltare.
Numarul telefoanelor UMTS (tehnologie 3G) va creste in Uniunea Europeana cu 36%, la 172 de milioane, anul acesta in timp ce numarul telefoanelor cu gsm va scadea in Europa cu 5% la 469 de milioane

Thursday, August 06, 2009

Telefoane mobile pentru femei-Telefoane mobile pentru barbati

Telefoane mobile ideale pentru femei- Telefoane mobile ideale pentru barbati


Rezultate Cosmote

Cosmote Romania, numarul trei pe piata locala de telefonie mobila, a inregistrat in al doilea trimestru venituri de 96 mil. euro, in crestere cu 51% fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor publicate de grupul Deutsche Telekom.

Veniturile pe trimestrul 2 din 2009 sunt in crestere cu aproximativ 65.2% fata de anul trecut, de la 105,023.000 euri fata de 63,556.000 euro in aceeasi perioada 2008.

Conform rezultatelor date de Deutsche Telecom, grupul Cosmote a contribuit la veniturile globale cu 1.2 miliarde Euro.

Cu 1.2 milioane noi useri de la inceputul consolidarii in februarie acest an, companiile din Grecia, Bulgaria, Romania si Albania au generat cea mai mare crestere de clienti in grupul DT.

Cosmote Romania are la 30 iunie 2009, 6,330,325 useri (useri noi : 45.000 post-paid si 179 000 pre-paid) fata de 6.1 milioane in martie 2009.

Orange si Vodafone, primii doi jucatori de pe telefonia mobila, au inregistrat in prima jumatate a acestui an venituri mai mici cu aproximativ 15%.

Tuesday, August 04, 2009

Banc din industrie -...nu mai am spatiu pe card

Dan face poze cu telefonul mobil pe malul lacului, cand nevasta-sa il striga disperata :
- Danee!... Repede,repede se ineaca mama!
Dan: - Degeaba, nu mai am spatiu pe card...

Monday, August 03, 2009

Yahoo, investitii inteligente

Yahoo va investi in publicitate si tehnologii pentru mobile banii economisiti prin reducerea costurilor.
Dupa ce a anuntat parteneriatul pe segmentul de cautare cu Microsoft, Yahoo a anuntat ca va investi banii economisiti din reducerile de costuri de pe segmentele de marketing si infrastructura pe nisa de publicitate display, precum si in continut si tehnologii pentru mobile.

SMS-urile sunt admise ca probe pentru divort

Atentie unde scrieti sms-urile si mai ales catre cine le trimiteti.
Daca specialistii americani avertizeaza ca scrierea unui SMS la volan amplifica de 23 de ori riscul producerii unui accident de circulatie, justitia franceza ii atentioneaza pe amatorii de escapade sentimentale ca mesajele de amor schimbate, prin intermediu telefonului mobil, cu partenerii de aventuri constituie probe admisibile in procesele de divort intentate de sotii inselati.

(Gluma din industrie)- Linia fierbinte a Centrului National de Sanatate Mintala

Ai apelat linia fierbinte a Centrului National de Sanatate Mintala.

Daca esti obsesiv-compulsiv, apasa 1 in mod repetat.
Daca esti co-dependent, roaga pe cineva sa apese 2 pentru tine.
Daca ai personalitati multiple, apasa 3,4,5 si 6.
Daca esti paranoic, stim cine esti si ce vrei.Ramai pe fir pana iti localizam telefonul.
Daca ai halucinatii, apasa 7 si apelul va fi transferat la statia spatiala principala [nava-mama].
Daca esti schizonfrenic, asculta cu multa atentie in jur si vei auzi o voce care iti va spune ce numar sa apesi.
Daca esti maniaco-depresiv, nu conteaza ce numar apesi pentru ca nimeni nu iti va raspunde.
Daca esti dislexic, apasa 96969696969.
Daca ai o tulburare nervoasa, joaca-te cu tasta diez pana ce un operator iti va prelua apelul.
Daca ai amnezie, apasa 8 si prezinta-ti numele, adresa completa, numerele de telefon de contact, data si locul nasterii, codul numeric personal si numele de familie al parintilor mamei.
Daca ai o tulburare post-traumatica de stress, a... paa... sa... in... ceee...t si cu maa.... re a... teee... ntieee taaa... staaa zeee... rooooo...
Daca ai o tulburare bipolara, te rugam sa lasi un mesaj dupa beep, ...sau inainte de beep ...sau dupa beep.Te rugam sa astepti beepul.
Daca ai afectiuni ale memoriei pe termen scurt, apasa 9.
Daca ai afectiuni ale memoriei pe termen scurt, apasa 9.
Daca ai afectiuni ale memoriei pe termen scurt, apasa 9.
Daca ai afectiuni ale memoriei pe termen scurt, apasa 9.
Daca ai afectiuni ale memoriei pe termen scurt, apasa 9.
Daca iti lipseste respectul de sine, te rugam sa inchizi.Toti operatorii sunt prea ocupati ca sa iti raspunda."

Friday, July 31, 2009

Superarticol din GO4IT

In revista GO4IT am gasit un superarticol despre functiile mai mult sau mai putin cunoscute ale unui mobil. Mai jos este link-ul la Go4IT unde gasiti articolul integral si ilustrat.

Top 15 funcţii ce au schimbat modul în care foloseşti telefonul

Accelerometrul
Accelerometrul este una dintre cele mai folosite facilităţi “extra” ale telefoanelor mobile. Câtă vreme nu-l dezactivăm intenţionat, el va avea în vedere în permanenţă coordonatele telefonului (pe axele x, y şi z) şi va calcula acceleraţiile determinate de fiecare mişcare. Apoi, în funcţie de aplicaţie, va roti automat ecranul din poziţie orizontală (portrait) pe verticală (landscape), îţi va permite controlul asupra personajului din joc prin înclinarea dispozitivului în direcţia dorită ş.a.m.d. O aplicaţie specială ce are la bază accelerometrul este player-ul audio. În cadrul acestuia, s-a introdus aşa numita funcţie “Shake Control”, prin care treci la următoarea piesă prin simpla scuturare a telefonului.Telefoane cu accelerometru: Samsung Pixon, Nokia 5800, LG Cookie, Sony Ericsson W995. Un joc controlabil cu ajutorul accelerometrului

Busola digitală
Gadgetarii aventurieri, în lipsa unei busole magnetice, se pot bucura de funcţia/aplicaţia “Digital Compass” (busolă digitală) care joacă exact acelaşi rol. De menţionat că orientarea se realizează prin intermediul receptorului GPS, de unde se preiau informaţii legate de coordonatele geografice şi altitudine. Telefoane cu busolă digitală: Apple iPhone 3GS, Samsung Omnia HD, Nokia N97.

Trackpad de navigare optic şi pad haptic
Joystick-ul tradiţional cu navigare în patru direcţii şi buton de confirmare a fost înlocuit, pe telefoanele de ultima generaţie, de trackpad-ul optic.
Telefoane cu trackpad optic: Samsung Omnia, Nokia E72, Sony Ericsson XPERIA X1.
Între tastele de apel se află trackpad-ul optic
Padul haptic este mai limitat decât cel optic, dar mai spectaculos. Poate fi un mini-touchscreen de navigare ce îţi indică diverse acţiuni în funcţie de context (pad direcţional, lansare aplicaţii, control cameră foto etc.) Telefoane cu interfaţă haptică: Samsung U900 Soul, LG KF600 Venus.
Business card scanner Este o aplicaţie mai veche, întâlnită în special la smartphone-urile cu Symbian. Se foloseşte de camera foto pentru a captura imaginea unei cărţi de vizită. Datele de pe cartea de vizită se memorează în telefon, pe câmpurile alocate special (nume, prenume, ocupaţie, e-mail, telefon, adresă etc.). Telefoane cu scanner pentru cărţi de vizită: Nokia E63, Sony Ericsson P1. O aplicaţie similară cu aceasta este “Code Bar Scanner” pentru scanarea codurilor de bare. Sony Ericsson P990 gata să scaneze cardul şi să-ţi ia banii

Comunicare prin NFC/RFID (Nokia 6216)
Tehnologia RFID (identificare prin unde ) În Japonia, poţi plăti cu telefonul la Mac radio de joasă frecvenţă) este implementată de ceva vreme în telefoanele din Japonia. Cu ajutorul ei, utilizatorii pot folosi telefonul pe post de portofel electronic – plătesc cu el în magazine, chiar şi în mijloacele de transport. În Europa, lucrurile se mişcă mai greu. Nokia a anunţat în primăvara acestui an modelul 6216 Classic, dotat cu tehnologie NFC (Near Field Communication). Practic este vorba tot de RFID, doar denumirea diferă. Până vom avea şi infrastructura necesară utilizării a astfel de telefoane, nu ştim cât vom mai aştepta. Antenă radio încorporată (Nokia 5030)
Mai toate telefoanele au radio, dar majoritatea îţi cer să conectezi headset-ul pentru a asculta posturile FM. Ei bine, lucururile sunt pe cale să se schimbe, deoarece au început să apară telefoane cu antenă radio încorporată, iar unul dintre ele este Nokia 5030 XpressMusic.
Nokia 5030, telefon cu antenă radio încorporată

Senzor de proximitate
Este o facilitate mai puţin utilă, dar întâlnită pe multe dintre telefoanele de fiţe (seria Nokia 8xxx, Apple iPhone). Cu ajutorul senzorului de proximitate, poţi da pe silenţios telefonul prin simpla întoarcere a acestuia cu faţa în jos. La fel şi în cazul “ceasului deşteptător”, iar când apropii telefonul de ureche se va răspunde automat, fără ca tu să apeşi vreo tastă.
Nokia 8800 Arte dispune de senzor de proximitate

Interfaţă multitouch
Nu mai are nevoie de nicio prezentare. Practic, succesul iPhone-ului a depins într-o proporţie de 90% de ecranul mare şi cu interfaţă multi-touch. Desigur, a contat şi faptul că display-ul s-a dovedit extrem de uşor de controlat, extrem de responsiv. Interfaţa multi-touch îţi asigură un control total şi plăcut asupra telefonului, fără să mai ai nevoie de tastele fizice. Este adevărat că în cazul redactării de texte, această interfaţă aproape că nu mai contează, iar tastatura virtuală, cel puţin până acum, nu a reuşit să egaleze gradul de precizie şi comoditate oferit de tastatura fizică QWERTY. Telefoane cu ecran multi-touch: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, LG Viewty Smart (cu anumite limitări). Multitouch-ul care a cucerit lumea

Tuner TV integrat
Asiaticii se bucură de o mulţime de terminale cu tuner TV digital integrat. În Europa, standardul DVB-H este încă în faşă, astfel că achiziţionarea unui telefon cu o astfel de dotare reprezintă o alegere deloc inspirată. Un telefon chinezesc cu tuner TV

Control gestual
Sharapova adoră controlul gestual . Controlul gestual este următorul pas după senzorul de proximitate şi pad-ul de navigare/tastele senzitive. Un telefon ce recunoaşte gesturile îţi permite controlul fără să existe un contact fizic. Spre exemplu, în momentul recepţionării unui apel, trecerea mâinii peste ecran pune telefonul pe silenţios. Nu te gândi că asta se va întâmpla peste mulţi ani, există deja astfel de telefoane: Sony Ericsson T707 sau Sony Ericsson W380.

Pedometru, aplicaţii de fitness
Amatorii de mişcare în aer liber pot să-şi vizualizeze performanţele cu ajutorul aplicaţiilor de fitness. Există o mulţime de dispozitive care vin însoţite de astfel de programe. Ele îţi calculează paşii, distanţa parcursă, numărul de calorii arse şi multe altele. Precizia aplicaţiilor depinde de suportul hardware: dacă se bazează pe GPS sunt precise, dacă îţi calculează după anumite norme ar fi bine să nu te bazezi prea tare pe respectivele rezultate.
Exemple: Nokia 5500 Sport (un fel de Adam al telefoanelor cu aplicaţii de fitness), Samsung F110 miCoach, Sony Ericsson W710, iPhone 3GS. Aplicaţii pentru sportivi şi amatorii de jogging

Aplicaţii “Eco”
Ultima tendinţă în domeniul tehnologic este trecerea la etapa în care, după ce aproape am distrus planeta, încercăm să aratăm că ne pasă de ea. În toate domeniile se renunţă la hârburi şi se adoptă noile produse ecologie. Inclusiv pe piaţa de telefoane mobile. Ce înseamnă asta? Materiale reciclabile, non-toxice, consum redus de energie, mai puţine hârtii (manualele vin în format electronic) şi, în curând, încărcător standard care se va potrivi la majoritatea telefoanelor. Asiaticii au mers chiar mai departe şi au lansat telefoane cu panouri solare.
Telefoane Eco: gama Sony Ericsson “GreenHeart” (C901 Greenheart şi Nite), Samsung E200 , Eco, Sony Ericsson C901 "Inimă-verde"

Touch focus
Este o facilitate apărută anul acesta la camerele foto integrate pe telefoanele mobile cu touchscreen. Alegerea zonei de focus se face prin atingerea ecranului cu degetul (sau stylus-ul) în locul dorit. Telefoane cu touch-focus: LG Renoir, Sony Ericsson Satio. Touch Focus

Transmiţător FM
Telefoanele cu transmiţător FM sunt folositoare celor care au pe maşină casetofoane vechi, fără funcţii precum redare MP3 sau măcar CD.
Cuplat la casetofonul din maşină, un telefon cu transmiţător FM va converti semnalul audio într-un semnal radio FM pe care casetofonul îl va recepţiona şi îl va transmite mai departe către boxe. Telefoane cu transmiţător FM: Nokia N79. Nokia N79 dispune de transmiţător FM

TrackID
Este o aplicaţie introdusă de Sony Ericsson pentru a te ajuta să afli rapid cine cântă sau cum se numeşte piesa pe care o asculţi. Aplicaţia înregistrează o porţiune din melodie şi o trimite pe Internet către un server. Acesta compară bucata trimisă de pe telefon cu cele din baza de date existentă şi returnează apoi răspunsul. Telefoanele Walkman dispun de Track ID, dar nu numai. Şi cele mainstream sau high-end din alte serii.

Introducing GPT-4o

Cu lansarea lui Chat GPT-4o  OpenAI aduce o serie de îmbunătățiri semnificative în experiența conversațiilor cu inteligența artificială. Ace...