Translate

Saturday, September 02, 2006

Pantofi cu GPS

Cercetatorii de la o universitate din Hong Kong au realizat o pereche de pantofi inteligenti care pot ajuta nevazatorii sa mearga linistiti prin oras, fara a fi in pericol. Ei trebuie sa poarte si o pereche de ochelari, care contin senzori care functioneaza ca un sonar, pentru a localiza obstacolele aparute. Astfel, nevazatorii pot iesi la plimbare si in padure daca doresc, spun realizatorii proiectului, echipamentul fiind dotat si cu informatii de localizare actualizate prin satelit (GPS).
Daca au detectat vreun obstacol, adidasii destepti sau ochelarii minune il avertizeaza imediat pe nevazator, trimitand o vibratie sau un semnal acustic. Pe masura ce obicetul se apropie, intensitatea avertizarii va creste.

Pantofii vor detecta imediat scarile, gropile sau canalele de pe strada, stalpii de iluminat si altele.Intrebat despre proiect, un orb a declarat: "sunt atat de multe gropi pe strada ca pantofii inteligenti ar vibra toata ziua".

Ma gandeam ca dotat astfel ai putea sa monitorizezi traseele acestor oameni si daca li se intampla ceva ai putea sa-i localizezi si pe telefonul mobil. Marii producatori de mobile vor reusi sa faca telefoane pentru surdomuti? Ramane de vazut ...Stiu sigur ca sunt proiecte in acest sens si chiar aplicatii finite bazate pe sms-uri pentru astfel de oameni.

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...