Translate

Thursday, September 14, 2006

Tracking System pentru Windows Mobile sau Symbian

- sistem de localizare si mesagerie gratuita
Categorie: STIRILE SOFTPEDIA :: Comunicatii

Aplicatia este compatibila cu dispozitivele ce ruleaza sistemele de operare Windows Mobile sau Symbian
By: Cosmin Vasile, Communications News Editor

O noua companie nationala face furori pe piata romaneasca cu diverse aplicatii mobile, destinate inlocuirii costisitorului sistem de localizare prin satelit GPS, precum si a serviciului de mesagerie (SMS, MMS, email), incercand, in acelasi timp,
I: Pentru inceput, v-as ruga sa faceti o scurta prezentare a companiei voastre si sa ne precizati de cand este prezenta pe piata.

R: Fightersoft Multimedia a aparut in mai 2005 si are 2 asociati. Lucrul la aplicatiile din portofoliul firmei a inceput pe undeva prin 2002, Fightersoft Multimedia fiind un proiect de multi ani, materializat insa in 2005. De exemplu, la aplicatia de streaming TV, si nu numai, s-a inceput lucrul din 2002, iar la cea de mobile tracking, practice, odata cu inceperea firmei, cam de un an si jumatate. Compania este axata pe dezvoltarea aplicatiilor de streaming audio-video, atat pentru computere, cat si pentru dispozitive mobile ce ruleaza sub Windows OS, unul dintre produsele bine vandute fiind o aplicatie de entertainment si publicitate - solutie indoor pentru hypermarketuri si companii diverse, dar si solutie completa de telemarketing. Se lucreaza la dezvoltarea unei solutii de videoconferinta ''n-point to n-point'' care sa suporte simultan un numar ridicat de utilizatori, produs solicitat, de altfel, si de partenerii americani.

I: Cum v-a venit ideea conceperii unei asemenea aplicatii? V-ati inspirat cumva de pe piata americana de servicii de family tracking?

R: Nu, oricum solutia noastra este mult mai simpla si mai usor de utilizat de catre clientul de mobile tracking system, nu presupune costuri foarte mari, si, in cursul dezvoltarii aplicatiei, la fiecare pas, au aparut noi pachete de servicii, adaugate in timp. Odata descoperita functia de baza, care era analogul fostei busole GSM de la operatorii de telefonie mobila, ne-au venit si alte idei care au dus la dezvoltarea unei aplicatii destul de complexe, care cuprinde atat localizarea unui utilizator MTS (mobile tracking system), cat si mesagerie gratuita: mesaje text, mesaje multimedia (cu poze si atasamente de acest gen), dar si mesaje in format mail cu atasamente de orice fel (fisiere executabile, mp3-uri, poze, etc). Deci, telefonul este transformat intr-o unealta de comunicare dusa la extrem, cu mesagerie gratuita si localizare. Unele idei aplicate in serviciul de MTS ne-au venit indirect de la operatorii de telefonie mobila, ca de exemplu, functia de mesagerie gratuita de la inchiderea serviciului de Web2Sms al Connex.

I: V-ati gandit la un anumit target pentru aplicatia de mobile tracking?

R: Noi am gandit acest lucru pe doua directii fundamentale. Prima fiind reprezentata de end-useri, grupuri de prieteni, familii (de exemplu un parinte care isi trimite copilul in tabara vrea sa vada unde anume este localizat, si poate sa o faca folosind un calculator sau un telefon mobil impreuna cu MTS). A doua este marcata de orice firma care are o flota de masini, un numar mare de angajati (firme de taxi, transport, etc.), ceea ce o face un echivalent pentru GPS tracking mult mai ieftin. Mobile tracking-ul este si foarte precis cu cat infrastructura este mai dezvoltata, iar pentru doritori, mobile tracking-ul are si o functie de compatibilitate GPS, pentru a putea fi folosit un dublu sistem de localizare (folosind un GPS receiver conectat la telefon prin bluetooth si un serviciu de harti electronice, ca Google Maps, userul poate fi localizat cu o acuratete maxima, putand fi precizate chiar ora si viteza curenta).
Pentru ca aduce intr-un singur pachet atat localizarea prin GPS, localizarea prin GSM cat si mesageria, se poate vedea ca MTS-ul este ceva nou pe piata si nu este o alta aplicatie de tracking. MTS-ul este o solutie foarte la indemana, putand fi folosita in tarile vestice pe GPS, care este foarte popular acolo, dar si in tarile estice sau Asia pe sistem GSM, cu o conexiune la internet prin WAP sau GPRS, fiind o solutie low-cost si care presupune un efort minim din partea utilizatorului (daca stie sa trimita un SMS se va descurca sigur sa foloseasca si serviciul de MTS). MTS-ul poate fi folosit si local, pe mobil, pentru afisarea celulei in care este localizat utilizatorul, fara a fi accesat serverul nostru, atunci cand nu exista o conexiune la internet pe telefon (GPRS, WAP sau alt gen de conexiune), prin descarcarea si instalarea bazei de date cu celule specifice retelei in care este userul.

I: Produsul se adreseaza numai clientilor din Romania sau si celor din strainatate?

R: Pastrand proportiile, putem compara aplicatia de localizare cu internetul, pentru ca merge oriunde in lume. La ora actuala, nu depinde de nici un operator de telefonie mobila si este globala (acum avem 52 de operatori de telefonie suportati de MTS din: Canada, USA si chiar Australia). Motivul pentru care exista numai cei 52 de operatori de telefonie mobila in lista de operatori suportati este ca inca nu ii stim pe toti pentru a-i putea adauga manual. Oricum, cam o data pe saptamana, la cererea userilor, mai apar cel putin doi sau trei nume adaugate la lista de operatori, iar ideea de baza este ca aplicatia de localizare merge cu orice operator GSM. Este important si faptul ca atunci cand se trimit mesaje intre useri din tari diferite, nu se percep taxe suplimentare, ca in cazul serviciilor de roaming, de exemplu.

I: Puteti sa imi spuneti cum ati adaugat in baza de date a MTS-ului celulele de localizare GMS?

R: La inceput, neavand colaborarea operatorului de telefonie, am obtinut codul celulelor GSM si localizarea lor, si am populat baza de date cu celule prin feedback-ul utilizatorilor care au simpatizat proiectul si ne-au trimis pe server celulele care le gaseau si adresa lor exacta. Noi le-am verificat in timp si le-am updatat, ajungand acum sa avem acoperit 90 % din Bucuresti, iar in tara, avem aproximativ 1200 de celule pe Orange si cam 1000 pe Vodafone. In restul lumii, toate celulele care le avem sunt trimise de userii de acolo, lucru posibil datorita faptului ca le-am explicat utilizatorilor ca infrastructura exista, trebuind acum doar populata.

I: Pe ce platforma ruleaza MTS-ul?

R: Acum, MTS poate fi folosit pe sistemul de operare Windows Mobile, iar peste o luna sau doua va putea fi folosit pe Symbian, insa nu va merge niciodata pe un telefon fara sistem de operare, cu Java de exemplu, pentru ca exista o limitare hardware a a platformei Java ce nu permite accesul la astfel de informatii. Cu alte cuvinte, MTS-ul poate fi privit ca un low budget software pentru utilizatorii de high-end phones.
Sistemul mai are o facilitate de ''history'' ce iti poate oferi ultimele 500 de locatii pentru un anumit utilizator (un numar arbitrar ales de catre noi, acesta fiind numarul de locatii ale fiecarui user stocat la un moment dat pe server in history), astfel putand fi observat traseul respectivei persoane. Aceasta facilitate mai ofera si alte detalii pentru fiecare locatie de pe traseul persoanei respective, precum data si ora la care a trecut userul prin acea celula. Fiecare user isi mai poate pune un status, care va aparea alaturi de celula in care este situat ( de exemplu, atunci cand esti plecat in vacanta la Brasov si iti pui status "Plecat la munte"; cand cineva va vrea sa vada unde esti, va vedea atat locatia, cat si status-ul personalizat: "Brasov, Plecat la munte").
Alta facilitate a soft-ului ofera posibilitatea de a adauga evenimente. De exemplu: pot preseta un utilizator ca atunci cand sunt in aceeasi locatie cu el sa ma anunte, astfel incat, atunci cand el va trece prin aceeasi celula ca si mine MTS-ul ma va anunta, cu ajutorul unui sunet eventual: "x user is in the same location as you".

I: Puteti estima cati clienti aveti momentan in Romania si in strainatate?

R: Deocamdata serviciul functioneaza gratuit si avem cateva sute de utilizatori in toata lumea, si activi- zeci de utilizatori in orice moment al zilei. Nu am facut nici un fel de advertising in afara de posturile de pe forumurile de specialitate, de acolo fiind gasit serviciul de catre useri. MTS-ul, odata lansat comercial pe piata, va fi mult mai rentabil decat orice alt serviciu oferit de operatorii de telefonie, si ne-am gandit sa oferim o reducere de 50% pentru Romania pentru ca vrem sa promovam ideea de "produs romanesc pentru Romania". Produsul va fi distribuit in diverse pachete: pachetul cu tracking, cu mesagerie, etc.

I: Cu alte cuvinte, software-ul ofera o solutie completa si poate fi oricand imbunatatit, fiind foarte maleabil ?

R: Evident, iar upgrade-urile soft-ului vor fi gratuite. De exemplu, ultima facilitate, dezvoltata zilele trecute in urma feedback-ului de la utilizatori si a ideilor noastre, este legatura dintre MTS si streaming-ul TV (astfel, din aplicatia MTS se poate accesa direct serverul de streaming TV doar folosind comanda "View TV", nefiind nevoie sa se mai foloseasca Windows Media Player si sa se introduca URL-ul serverului de streaming). Aceasta este o idee simpla in sine, dar agreata de userii care ne sprijina prin feedback-ul lor.

I: Puteti explica sistemul de functionare al streaming-ului TV?

R: El foloseste GRPS-ul sau orice alta tehnologie de transmisie de date, indiferent cat este de avansata, este compatibil si cu 3G, imaginea trasmisa fiind de calitate buna, la scaderea vitezei de GPRS neaparand bufferring-ul la vizualizare deoarece software-ul adapteaza imaginea la largimea de banda si mareste prioritatea sunetului.

I: Serviciul de streaming este deja functional?

R: Nu inca, el va fi lansat la sfarsitul lunii septembrie, sau inceputul lui octombrie si va fi gratuit pentru inceput, ca si serviciul de MTS. Aplicatia va fi folosita de utilizatori de acasa, fiecare putand sa isi faca un server de streaming cu orice doreste el (de pe CATV, satelit sau orice alta sursa TV), posturile putand fi schimbate direct de pe telefonul mobil sau putandu-se chiar inregistra anumite programe TV pe calculator direct de pe telefonul mobil. In viitor, dorim sa integram si un modul de ''home security'', folosind un webcam si un calculator conectat la internet. El va veni cu ''motion detection integrat'', userul fiind avertizat la detectarea de miscare, calculatorul putand lua atunci snapshot-uri prin webcam trimise automat pe o adresa de email. Aceasta aplicatie software de ''motion detection'' a fost gandita initial separat si a fost prezentata ca o solutie distincta, dar acum ne-am gandit sa o integram in acest pachet de streaming TV: comunicare, entertainment si home security.

I: MTS-ul este integral dezvoltat de Fightersoft Multimedia?

R: MTS este dezvoltat integral de catre noi, singurul modul care face exceptie fiind serviciul Google Maps, folosit de aplicatia de mobile tracking. Astfel, Google Maps fiind gratuit si baza de date pentru serviciul de localizare fiind construita prin intermediul userilor, serviciul de localizare va fi gratuit, chiar si dupa o eventuala lansare comerciala a MTS-ului (asta nu include insa serviciile de history sau de detalii ale acestuia). Insa toata aceasta teorie se va aplica atat timp cat serviciul de MTS nu va fi preluat de o alta companie decat Fightersoft Multimedia.

I: Care va fi pretul acestui serviciu dupa lansarea comerciala?

R: In principiu, pentru streaming-ul TV va fi doar plata initiala a softului care va fi instalat acasa de catre user (in jur de 10-15 euro), iar sistemul de mobile tracking, in functie de modul in care va functiona, cu sau fara ajutorul unui operator de telefonie mobila.

I: Ce ati vrea sa mai adaugati la ceea ce s-a spus pana acum?

R: Pe siteul nostru, www.fightersoft.ro, exista mai multe screenshot-uri cu serviciul MTS, iar la sectiunea de download exista chiar un fisier .avi, care arata cam ce poate face MTS-ul. Din pacate, filmuletul este totusi outdated, nearatand, de exemplu, nimic despre legatura dintre localizare si streaming sau serviciul de MMS, care atunci cand a fost realizat filmul nu erau inca implementate in soft.

No comments:

10 unelte de inteligenta artificiala AI despre care poate nu stiati ca exista.

 Inteligenta artificiala (AI) revolutioneaza modul in care lucram si traim. Cu ajutorul uneltelor AI, afacerile pot automatiza sarcinile, im...